Italiaanse premier Monti stapt op

De Italiaanse premier Mario Monti heeft zojuist zijn officiële ontslag en dat van zijn regering aangekondigd. Foto EPA / Alessandro di Meo

De Italiaanse premier Mario Monti heeft zoals verwacht zojuist zijn officiële ontslag en dat van zijn regering aangekondigd. Een perswoordvoerder verklaarde dat vanavond.

Monti kondigde na zijn laatste ministerraad aan dat hij het ontslag van zijn regering aan president Giorgio Napolitani kenbaar zou maken. Monti heeft zich direct na de bijeenkomst naar het Quirinaal, de ambtelijke woning van de president, begeven. De president heeft zijn ontslag aanvaard en Monti gevraagd als hoofd van het demissionair kabinet aan te blijven tot de volgende verkiezingen, waarschijnlijk in februari 2013.

Met het ontslag komt een einde aan het zakenkabinet van dertien maanden onder leiding van Monti. Econoom Monti leidt momenteel een zakenkabinet dat vorig jaar in de plaats kwam van Berlusconi’s regering. Monti hielp Italië het afgelopen jaar uit de put nadat het land op de rand van een financiële afgrond was komen te staan.

Op 8 december kondigde Monti al aan van plan te zijn af te treden. De partij van Silvio Berlusconi zei toen plots de steun aan zijn regering op, waardoor zijn kabinet de meerderheid in het parlement kwijtraakte. Toen werd afgesproken dat Monti zou terugtreden als de begroting voor 2013 was aangenomen. Die begroting stond niet ter discussie en is nu aangenomen.

Zondagochtend geeft Monti een persconferentie over zijn toekomstplannen. Er wordt druk gespeculeerd dat Monti als kandidaat-premier wil meedoen aan de verkiezingen in februari. Ook van Berlusconi is bekend dat hij zich verkiesbaar zal stellen voor een vierde termijn als premier.

AFTREDEN MONTI LEIDDE TOT SCHERPE KOERSDALING

Het nieuws van Monti’s aftreden leidde twee weken geleden tot een scherpe koersdaling op de Italiaanse aandelenbeurs en een stijging van de rente die Italië moet betalen om geld te kunnen lenen. Monti zei dat de nerveuze reactie van de financiële markten op zijn besluit “niet gedramatiseerd moet worden”. De termijn van Monti zou anders in april aflopen en de verkiezingen worden hooguit twee maanden vervroegd.

Toch toonden ook Europese politieke leiders zich bezorgd. “Italië heeft tweederde van de weg van hervormingen achter zich, maar het laatste stuk is nu beslissend, want een stopzetting van de hervormingen is niet alleen een aanzienlijke verzwakking van Italië, maar kan ook nieuwe turbulentie veroorzaken in Europa”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. “Mijn appèl aan al degenen op verantwoordelijke posities in Italië is om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid, niet alleen voor Italië maar voor heel Europa.”

    • Anouk van Kampen