Inspecteur aangesteld voor Ruwaard-ziekenhuis

Foto ANP / Arie Kievit
Foto ANP / Arie Kievit Foto ANP / Arie Kievit

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een buitengewoon inspecteur benoemd die gaat helpen het verscherpte toezicht op het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse uit te voeren. De inspecteur, oud-bestuurder van twee ziekenhuizen Peter Holland, is benoemd vanwege de problemen die bij het ziekenhuis spelen, meldt de IGZ.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws, nadat bekend was geworden dat de sterftecijfers op de verpleegafdeling cardiologie in 2010 hoger lagen dan gemiddeld. Mogelijk maakten cardiologen fouten.

Dinsdag meldde Nieuwsuur dat bij het ziekenhuis niet alleen op de afdeling cardiologie, maar ook op andere afdelingen patiënten mogelijk onnodig zijn gestorven. Minstens zes sterfgevallen zouden niet zijn overleden op de afdeling cardiologie, maar op de longafdeling, de intensive care of interne geneeskunde. Volgens het ziekenhuis waren dit overigens geen nieuwe feiten.

Gisteren werd bekend dat het ziekenhuis stopt als zelfstandig ziekenhuis. De slechte financiële positie zou het hospitaal ertoe hebben gedwongen verder te gaan als satelliet van het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Hoe de samenwerking met de drie andere ziekenhuizen eruit gaat zien, wordt nog besproken.

De IGZ stelt dat deze ontwikkeling om specifieke expertise bij het toezicht vraagt. Ook moet de inspecteur in de gaten houden of het ziekenhuis verbeteringen voldoende doorvoert.