ICE met NYSE Euronext wordt megafusie

Een beursbedrijf wil NYSE Euronext kopen. Dat betekent daarna wel dat Euronext wéér verkocht zal worden.

Voor de derde keer in minder dan vijftien jaar krijgt de beurs van Amsterdam een nieuwe eigenaar. In 2000 ging de beurs met die van Parijs en Brussel op in Euronext. In 2007 ging Euronext, inmiddels uitgebreid met de beurs van Lissabon, samen met de New York Stock Exchange (NYSE). En als het gisteren ontvouwde voorstel wordt goedgekeurd, wordt NYSE Euronext in de tweede helft van volgend jaar overgenomen door IntercontinentalExchange uit Atlanta.

Verschil met de eerdere transacties is dat het ICE nauwelijks te doen is om de aandelenbeurs aan het Damrak. Als het de kans krijgt, wil de nieuwe eigenaar de effectenbeurzen van Euronext op termijn afstoten via een beursgang, liet ICE gisteren weten. Zelfs de New York Stock Exchange aan Wall Street, het ruim twee eeuwen oude boegbeeld van het Amerikaanse kapitalisme, is niet het primaire doelwit van ICE – al wil het jonge bedrijf de historische beurs met zijn iconische naam en locatie wel houden.

Waar het bij de acquisitie in de eerste plaats om gaat is de handel in derivaten (risicovolle renteverzekeringen). ICE, een beurs die in 2000 is gevormd en die zich toelegt op handel in grondstoffen, energie en opties, wil zich vooral meester maken van de derivatenhandel van NYSE Euronext, met name de London International Financial Futures and Options Exchange (Liffe). ICE wil de Europese derivatenbeurs samenvoegen met zijn eigen derivatenhandel om beter te kunnen concurreren met beursreus CME Group, de Chicago Mercantile Exchange.

De dynamiek is tekenend voor de huidige investeringswereld, die in steeds mindere mate draait om aandelen, en steeds meer om opties, termijncontracten of futures, en andere derivaten, gebaseerd op alles van grondstoffen als olie tot granen en suiker, en valuta en rentestanden. Traditionele aandelenbeurzen lijden onder een drastisch verlies van marktaandeel aan elektronische concurrenten. Het aantal transacties aan de New York Stock Exchange loopt al jarenlang gestaag terug.

Derivaten zijn echter veelal ondoorzichtig.

Naar aanleiding van de kredietcrisis eisen toezichthouders meer transparantie in de derivatenhandel. Nieuwe regels voor het segment worden volgend jaar van kracht in de Verenigde Staten. Over anderhalf jaar gaan nieuwe Europese voorschriften in. Autoriteiten willen dat een groter deel van de handel in derivaten via controleerbare handelsplatformen verloopt, en dat de afwikkeling van contracten wordt uitgevoerd door erkende clearing houses.

Voor NYSE Euronext betekent de samenvoeging dat het zijn aanwezigheid in de sector in één klap aanmerkelijk kan vergroten. Daarom gaat het beursbedrijf in zee met ICE.

De combinatie van ICE en NYSE Euronext zou een grote kans op goedkeuring maken: de activiteiten dubbelen nauwelijks, ICE doet niet in aandelen. „Er is bijna geen overlap tussen de twee bedrijven”, zei Duncan Niederauer, NYSE-topmant. „Hopelijk leidt dit naar een succesvolle afronding.”

    • Frank Kuin