Opinie

    • Hans Beerekamp

Goede sociale drama’s

Het graf van Dimitri De Fauw in ‘Holland Sport Special’

In de laatste twee maanden van het jaar zijn er tijdens en na het documentairefestival IDFA nog meer uitstekende nieuwe documentaires op televisie dan gebruikelijk. Zijn alle televisieprogramma’s al appels en peren, je kunt ze eigenlijk niet goed vergelijken met films die vaak met artistieke bedoelingen voor een grootdoek gemaakt werden.

Daarom eerst een kleine selectie van de allerbeste documentaires in november en december. De sterk geconstrueerde wondere-wereldfilm Vivan las antipodas! (VPRO) en de dito serie Earth Flight (EO) vallen af, want het zijn overwegend buitenlandse producties. In Amsterdam spelen zich moderne sociale drama’s af: De rekening van Catelijne (Esther Gould en Sarah Sylbing voor HUMAN), Poule des doods (Astrid Bussink voor NTR) en Rauwer (Anneloek Sollart voor NCRV). Van ver kwam het spektakel in Kolonisten van Hebron (Esther Hertog voor VPRO Tegenlicht), 900 dagen (Jessica Gorter voor IKON) en I Am a Woman Now (Michiel van Erp voor VPRO). Stuk voor stuk echte cinema, geen gewone televisie, zoals de programma’s in de top-5.

5 Penoza II (KRO). Spannende misdaadserie van Diederik van Rooijen over weduwe (Monic Hendrickx) uit criminele familie die gedwongen wordt de verdediging van haar gezin zelf ter hand te nemen. Minstens zo goed als het eerste seizoen.

4 Welkom in de Gouden Eeuw! (NTR). Educatieve geschiedenisserie krijgt de Klokhuis-behandeling in geestige satire op eigentijdse tv-banaliteiten: So You Think You Can Paint, Jan Steen? Ook de moederserie met Hans Goedkoop is effectief en mooi gemaakt.

3 Moeder ik wil bij de revue (MAX). Geprolongeerd in de top-5, vooral wegens de slotaflevering, waarin hoofdpersoon Egbert-Jan Weeber Het dorp van Wim Sonneveld zingt, tot algemene ontroering in de huiskamer. De beste series zijn dit seizoen de ongesubsidieerde genrewerkjes, zoals dit meer dan alleen nostalgie biedend kleinood van regisseur Rita Horst.

2 DWDD University: Het allerkleinste (VARA). Tweede wetenschapscollege van Robbert Dijkgraaf vanuit de Gashouder in Amsterdam was technisch hoogstandje en een helder, meeslepend verhaal als inleiding tot begrip van het Higgsdeeltje.

1 Holland Sport Specials (VPRO). Twee sportdocumentaires van regisseur Rob Hodselmans en samensteller Wilfried de Jong: Manchester City heeft de cup en De wielerkermis en de dood, over de zelfmoord van baanrenner Dimitri De Fauw. Allebei ontroerend, beeldend. informatief , betrokken en vrij van sportclichés.

    • Hans Beerekamp