Ferrier: Jammer dat Verhagen verantwoordelijkheid bij anderen neerlegt

Ex-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier (rechts) vindt dat zij en haar collega Ad Koppejan (links) de schuld krijgen van een foute keuze van de vroegere CDA-voorman Verhagen.
Ex-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier (rechts) vindt dat zij en haar collega Ad Koppejan (links) de schuld krijgen van een foute keuze van de vroegere CDA-voorman Verhagen. Foto ANP / Robin Utrecht

Ex-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier zei vandaag tegen NOS dat zij en haar collega Ad Koppejan de schuld krijgen van een foute keuze van de vroegere CDA-voorman Verhagen. Dat zegt ze in reactie op een gesprek van Verhagen met de Volkskrant.

Verhagen: ik heb de samenwerking met PVV onderschat

Verhagen zegt in het gesprek met de Volkskrant dat hij het effect van het verbond met de PVV in het vorige kabinet heeft onderschat. Hij maakte daarom een inschattingsfout toen hij in 2010 koos voor samenwerking met Geert Wilders’ PVV. Hij verkeek zich op het effect voor zijn partij, omdat hij van tevoren niet besefte dat de gedoogconstructie zou worden gezien als een regering met de PVV. De beslissing van Verhagen verdeelde het CDA sterk. Verhagen:

“Ik heb niet voorzien dat de scheiding tussen regeren en gedogen onvoldoende zichtbaar zou zijn voor de buitenwacht. Dat hebben we onvoldoende kunnen markeren. Dat heb ik onderschat.”

‘Koppejan en Ferrier gaven hun goedkeuring’

Volgens Verhagen heeft hij in 2010 met Ferrier en Koppejan gesproken over de vraag of het CDA na de eerste stukgelopen onderhandelingen van VVD, CDA en PVV voor de formatie moest doorgaan met gesprekken. Eigenlijk ging de samenwerking met de PVV tegen zijn gevoel in, zegt Verhagen in het gesprek. Maar toen hij de dissidente Kamerleden Koppejan en Ferrier - die zich eerst openlijk hadden verzet tegen samenwerking met de PVV - om hun advies vroeg, gaven ze volgens hem hun goedkeuring:

“Ik vroeg hen: ‘Wat doen we, gaan we door of zijn we toch tegen?’ Dat was een invitatie van mij aan hen, een open deur die ze dicht konden slaan. Ik dacht: die zeggen nee. Dit was hun moment om te zeggen: Wilders, je hebt je kans gehad. Maar ze zeiden: ‘Oké, ga maar door.’”

De onderhandelingen met de PVV werden na de tijdelijke breuk alsnog voortgezet en leidden uiteindelijk tot een kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Verhagen vraagt zich af waarom de twee niet hebben aangegeven dat hij moest stoppen met gesprekken:

“Ik heb Koppejan later gevraagd: waarom heb je in godsnaam toen niet gezegd dat ik moest stoppen? Hij zei: ‘Dat heb ik me niet zo gerealiseerd.’ Prima, maar doe dan later niet alsof ík een pact met de duivel heb gesloten.”

Ferrier: Jammer dat Verhagen de verantwoordelijkheid bij anderen neerlegt

In een reactie aan NOS zegt Ferrier nu blij te zijn dat Verhagen inziet dat hij fout zat. Ze vindt het wel opvallend - en ook jammer - dat hij de verantwoordelijkheid daarvoor bij anderen neerlegt. Zij en Koppejan hadden al eerder laten weten bezwaren te hebben tegen het regeren met de PVV, en het moment waarop de onderhandelingen tijdelijk vastliepen met de PVV was volgens haar niet het cruciale moment. Koppejan sluit zich aan bij het commentaar van Ferrier. In een reactie aan de Volkskrant zei hij eerder:

“We wilden als minderheid in de fractie geen gesprekken blokkeren. Maar Verhagen kon er niet van uitgaan dat we bij voorbaat zouden instemmen met de gedoogconstructie.”