En nog een laatste blik op de aarde...

TOPSHOTS This NASA image obtained December 6, 2012 shows a new global view of Earth’s city lights in a composite assembled from data acquired by the Suomi National Polar-orbiting Partnership (Suomi NPP) satellite. The data was acquired over nine days in April 2012 and thirteen days in October 2012. It took satellite 312 orbits and 2.5 terabytes of data to get a clear shot of every parcel of Earth’s land surface and islands. This new data was then mapped over existing Blue Marble imagery to provide a realistic view of the planet.The image was made possible by the satellite's "day-night band" of the Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS), which detects light in a range of wavelengths from green to near-infrared and uses filtering techniques to observe dim signals such as city lights, gas flares, auroras, wildfires and reflected moonlight. = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / NASA Earth Observatory/NOAA NGDC/" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = AFP

Een laatste blik op de aarde, of nou ja, laatste... Semilaatste. De 2,5 terabyte aan data waarmee deze foto werd samengesteld, is al in april en oktober verzameld door Suomi NPP – ook wel de ‘Suomi National Polar-orbiting Partnership satelliet’ van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.

Suomi had in totaal 22 dagen en 312 baantjes om de aarde nodig om een scherp beeld te krijgen van alle landoppervlakten en eilanden op aarde. Dankzij een speciale, nieuwe sensor waarmee de satelliet is uitgerust (een Visible Infrared Imaging Radiometer Suite), was het mogelijk nachtopnames van de aarde te maken met een ongeëvenaard hoge resolutie. De sensor is gevoelig genoeg om het licht van een enkel schip op zee te detecteren en van de Nijl een kronkelende, gouden rivier door het donkere Egypte te maken.

Een ander beeld uit de serie die van data van Suomi is gemaakt, verscheen afgelopen zaterdag in het katern Wetenschap van NRC Weekend.