De sobere eitjes van mevrouw Drees

Ze zien er deplorabel uit, de kant-en-klare gevulde eieren die voor de feestdagen in supermarkt en warenhuis liggen. Ze hebben transport en vakkenvullers niet ongeschonden doorstaan. Delen van de vulling kleven aan het doorzichtige deksel. En dan is het etiket met informatie aan de onderzijde van de verpakking geplakt, dus nauwelijks te raadplegen zonder de eieren te beschadigen.

Enfin, het is in elk geval een verbetering dat de amuses dit jaar nagenoeg zijn verdwenen. Thuis restaurantje spelen met mousses, geleitjes en sorbets in plastic glaasjes is voorbij. Er past soberheid nu zelfs de premier als de nieuwe Drees positie kiest. Het zou mij niets verbazen als de oude Drees als enige uitspatting tijdens de feestdagen zich een gevuld eitje veroorloofde. Zelf gemaakt natuurlijk, door mevrouw Drees.

Zo kan het nog steeds. Kook de eieren hard. Houd ze even onder koud stromend water en laat ze afkoelen. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Pel de eieren en snijd ze overlangs doormidden. Wip de dooiers eruit. Snijd zo nodig aan de onderzijde een stukje van de witte eihelften af zodat ze steviger blijven staan. Roer de boter met de mayonaise zacht en smeuïg. Wrijf de eidooiers door een fijne zeef en meng ze met de boter. Roer even flink door tot een mooie egale massa is ontstaan. Gebruikt u kreeftenboter of roquefortboter, onder meer verkrijgbaar in delicatessenzaken, dan is het eimengsel waarschijnlijk al stevig op smaak. Zo niet, voeg wat peper, zout of andere smaakgevers toe. Gebruikt u louter boter, dan moet er in elk geval peper en zout bij. Voeg naar eigen genoegen bijvoorbeeld een likje mosterd, kerriepoeder of worcestershiresaus toe.

Bent u in het gelukkige bezit van een spuitzak – en kunt u de spuitmondjes terugvinden – vul de eieren dan met behulp van de spuitzak met een gekarteld spuitmondje. De spuitzak is gemakkelijk te vullen als u hem in de groot glas of een maatbeker zet en de zak voor een deel langs de buitenzijde afstroopt. Hebt u geen spuitzak of spuitmondjes, gebruik dan een lepeltje. Versier de eieren met een passende garnering. Kappertjes, schijfjes olijf, wat paprikapoeder, een reepje ansjovis, sprietjes bieslook et cetera. Laat de eieren nog een uurtje in de ijskast opstijven. Dek ze af met huishoudfolie als ze langer op consumptie moeten wachten. Losjes, dan komen ze ongehavend op tafel.