De grote Berlusconi-show is begonnen

Bijna elke avond zag Italië deze week Berlusconi op tv, soms uren. Hij moet zijn gezicht nog grondig oppoetsen, voordat de campagne echt begint.

Statuettes of Premier Mario Monti, left, and former Premier and People of Freedom party leader Silvio Berlusconi are seen during Berlusconi's attendance at the recording of RAI (Italian State Television) TV talk show "Porta a Porta"(Door to Door) hosted by journalist Bruno Vespa, in Rome, Tuesday, Dec. 18, 2012. Three times premier, Berlusconi insists Italy needs him and says voters soon will indicate if they are tired of him. The media mogul has flip-flopped in recent days on whether he'll run for the premiership in elections expected for February. Berlusconi resigned as premier in 2011 as Italy's debt crisis worsened, making way for economist Mario Monti to take the helm. Berlusconi's statuette has him holding a daisy with writing on petals reading "I'm coming back, I'm not coming back.." (AP Photo/Gregorio Borgia) AP

„Jullie hebben mij nodig.” Silvio Berlusconi zegt het met een glimlach, als antwoord op de vraag of hij echt weer premier wil worden. De Berlusconi-show is begonnen. Avond aan avond was hij deze week op tv, in lange, nauwelijks kritische gesprekken.

De 76-jarige tv-magnaat en oud-premier heeft een groots publicitair offensief ingezet. Hij wil zijn mediamacht ten volle benutten, voordat bij het officiële begin van de verkiezingscampagne de regels ingaan dat kandidaten evenredige zendtijd moeten krijgen. Of zijn partij de achterstand in de peilingen op links kan goedmaken „hangt af van de hoeveelheid tv-uren’’ die ik heb, zei Berlusconi. Hij claimt dat zijn partij nu al vier procent erbij heeft gekregen.

Zondag en maandag was hij te gast bij welwillende presentatoren op zijn eigen tv-zenders. Dinsdag bijna twee uur bij de staatszender Rai, bij een presentator die bekend staat om zijn zalvende vragen. Gisteren sprak hij lang op de staatsradio. Op zijn eigen zenders waren de gesprekken zichtbaar geregisseerd. Presentatrice Barbara D’Urso van het programma Domenica Live, zondag op Italiaanse prime time even na zes uur, zette haar werkgever neer als de redder van Italië. „De mensen, de echte mensen, zijn wanhopig en vragen: wanneer komt Silvio Berlusconi?” Bij een onderbreking voor reclame, was Berlusconi nog net hoorbaar: „En dadelijk moet je me vragen...”

Politiek en privé lopen in deze Berlusconi-shows door elkaar heen, precies zoals hij het graag ziet. Berlusconi vertelt trots over zijn nieuwe fidanzata, zijn officiële vriendin, Francesca Pascale, 49 jaar jonger. „Jaloers?”, schertste hij dinsdag. Zondagavond had hij verteld dat ze elkaar zeven jaar geleden hadden leren kennen. Pascale had in Napels een club opgericht die Berlusconi steunde en had, toen hij in zijn villa in Sardinië was, een vliegtuig laten opstijgen met het spandoek ‘Silvio we missen je’. Later werd dat ‘Silvio ik mis je’. Berlusconi wilde haar wel leren kennen, en daaruit was iets moois gegroeid. „Eindelijk voel ik me minder alleen.” Dinsdag herhaalde hij nog eens dat ze „zeer solide morele principes (heeft): Dat is een stimulans om me in te zetten voor het land.”

Dat alleen-zijn een opmaat naar een intermezzo over de bunga-bunga feestjes met jonge meisjes in zijn villa in Arcore, bij Milaan. „Ik moet excuses vragen aan wie me heeft gesteund. In die periode voelde ik me alleen. Ik was gescheiden, mijn moeder was dood, mijn zus was dood, als ik thuis kwam was er niemand. En toen zei iemand, waarom organiseren we ’s avonds niet iets. En zo organiseerden we avonden waarop we samen waren, ons vermaakten. Ik vind het leuk om te zingen, om politieke gesprekken te houden. Het zit in mijn karakter om, zodra ik even weg ben van de politieke zaken, die trouwens vreselijk zijn, me te willen vermaken.” Maar het proces hierover dat nu loopt in Milaan, en waarbij kroongetuige Ruby zich schuilhoudt in Mexico, is „een hinderlaag die is gelegd door de Milanese magistratuur. Dat zijn zaken die in een echte democratie, een beschaafd land, niet zouden moeten gebeuren.”

Er is Berlusconi veel aan gelegen de negatieve beelden over hem bij te kleuren. Zonodig met leugens. Had de Europese Volkspartij hem eerder deze maand geschoffeerd door ook premier Monti uit te nodigen? „Dat had ik zelf voorgesteld”, beweert Berlusconi op tv. En als hij dan later wordt geconfronteerd met een uitspraak van de Belgische ex-premier Wilfred Martens, die zegt dat dit onzin is en dat de uitnodiging voor Monti een persoonlijk initiatief van hem was, is het antwoord dat „Martens duidelijk niet wil laten zien dat hij door mij is beïnvloed.”

Zondag hamerde hij er op hoe onrechtvaardig het is als het eerste huis wordt belast (net deze maand moest die belasting worden betaald, meer mensen hebben dat zonder problemen gedaan dan verwacht). Dinsdag verwierp hij de analyse dat Italië op de rand van de afgrond stond, toen hij in november vorig jaar werd gedwongen af te treden omdat de financiële markten geen vertrouwen meer in hem hadden. Hij voegde eraan toe dat Italië mogelijk de eurozone moet verlaten als Duitsland niet accepteert „dat de Europese Centrale Bank zich gedraagt als een echte bank” en de rente omlaag brengt.

Die uitspraak staat bijna haaks op het beleid van zijn opvolger Monti, die er de nadruk op legt dat Italië in eigen huis orde op zaken stelt. Na hem eerst te hebben uitgenodigd om kandidaat van centrum-rechts te zijn, dus ook van zijn partij, valt Berlusconi Monti nu openlijk aan. Die heeft „de deus ex machina gespeeld”, maar zou als kandidaat van het centrum niet meer dan „een kleine protagonist” zijn, zei Berlusconi.

Zonder mij, zei Berlusconi, zou het huidige saneringsbeleid het land naar de drie miljoen werklozen brengen. „Ik trek me niet terug als ik de plicht voel om hulp te bieden aan wie dat nodig heeft.” En op de vraag of hij niet het gevoel heeft dat de Italianen hem moe zijn: „Dat zullen ze met hun stem laten zien. Ik heb dringende uitnodigingen gekregen om niet toe te staan dat de situatie in het land waar ik van houd, verslechtert.”

    • Marc Leijendekker