De digitale fotodoos

Met een nieuwe iPad-applicatie kunnen bewoners van verzorgingstehuizen herinneringen ophalen.

Beginscherm applicatie En Toen

Bij mensen met de hersenziekte dementie draait op het laatst alles om het verleden. Speciaal voor hen ontwikkelde Romina Pompei (24) de iPad-applicatie En Toen, een digitale fotodoos. Onlangs ontving zij hiervoor de HKU-award 2012, de prijs voor het meest vernieuwende afstudeerproject van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Via een website uploaden familieleden en vrienden foto’s en begeleidende teksten vanaf hun eigen computer, die vervolgens in de applicatie verschijnen. Pompei zoekt momenteel investeerders om haar app op de markt te brengen.

Pompei had vijf jaar een bijbaan als verzorger van demente bejaarden. Al die tijd dacht ze de bewoners alles te geven wat ze nodig hadden: ze werden gewassen, kregen eten. Toen haar eigen oma ging dementeren, besefte Pompei dat dit niet klopte. „Ik ontdekte dat mensen met dementie méér behoeften hebben.”

Het ophalen van herinneringen is bijvoorbeeld volgens Pompei een basisbehoefte die mensen met dementie delen. In een aantal verzorgingshuizen in Nederland wordt hier aandacht aan besteed. „Niet alleen omdat de bewoners dit prettig vinden, maar ook omdat ze er rustig van worden”, zegt Pompei. Maar een gewoon familiealbum garandeert geen goed gesprek. Pompei: „Personeel kent de verhalen achter de foto’s niet. Daardoor valt het gesprek gauw stil.” Daarom zijn de foto’s in Pompeis applicatie gerangschikt per thema én voorzien van achtergrondinformatie. Aan de hand hiervan kan personeel makkelijk een gesprek over vroeger voeren met bewoners.

En toen is geschikt voor traditionele verzorgingshuizen. Pompei: „Verzorgers hebben tien minuten persoonlijke aandacht per bewoner per week. Ik zorg ervoor dat er binnen tien minuten een goed persoonlijk gesprek gevoerd kan worden.”

De ontwerpster heeft ook iets bedacht waarvoor helemaal geen beroep op de tijd van de verzorgers hoeft worden gedaan: een beeldscherm voor in de hal, plek waar veel bewoners de dag spenderen. Hierop verschijnen beelden uit het verleden van diegene die langsloopt. Dankzij een webcam boven het scherm worden de bewoners herkend.

    • Julie Wevers