De allerbeste wereld ooit

Een wereld recenseren waar je zelf op woont – dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Geef ik meteen toe.

Maar toch: ook als je puur naar de feiten kijkt, kun je niet anders stellen dan dat van alle werelden de onze verreweg de beste is.

Het verhaal begint met wat mazzel: we hebben water op de planeet. Dankzij dat water kon de mensheid er zijn. En omdat wij hier zijn, werd het hier steeds beter toeven. Want mensen waren vernuftig; ze verzonnen constant dingen die de planeet comfortabeler maakten.

Dat lukte natuurlijk niet altijd en overal. Soms hadden we grandioos mot. Soms mislukte er iets. Soms knoeiden en morsten we wat.

Beginnersfouten.

Maar de laatste decennia ging het beter dan ooit. Er is nu minder oorlog, meer te eten, meer democratie dan ooit. Dat klinkt als een ongeloofwaardig plot, maar het zijn gewoon de feiten.

Minpuntje is hoogstens dat het verhaal zo tergend langzaam op gang kwam – 4,6 miljard jaar voorspel, voor een paar duizend jaar actie. Maar het wordt helemaal gered door de spetterende finale in de laatste decennia.

En dan heb je ook wat: eerst was de aarde woest en leeg, nu is het een pretpark. De mooiste wereld ooit, dus. Dankzij ons.

Spijtig dat-ie vandaag vergaat.

De wereld, 4,6 mld v. Chr.- 2012 Regie: God

    • Arjen van Veelen