CDA’ers op zoek naar zichzelf

Op de laatste dag van een pijnlijk parlementair jaar kreeg de christelijke politiek een nieuwe klap te verduren. Het voorstel van D66 om de Zondagswet te schrappen, werd door de meerderheid van de Tweede Kamer ondersteund. De laatste in een rij van ‘paarse’ pesterijen aan het adres van CDA, ChristenUnie en SGP. Die kunnen met hun 21 zetels alleen maar toekijken hoe het verbod op godslastering, religieuze omroepen en de weigerambtenaar sneuvelen.

VVD en PvdA lijken daarin nauwelijks rekening te houden met het CDA. Ondanks hun minderheid in de Eerste Kamer.

Het CDA blijft intussen op zoek naar zichzelf. Na vier zelfkastijdende studies over het electorale echec ging oud-staatssecretaris Bleker de afgelopen weken in Boekel in gesprek met weggelopen CDA-kiezers. Voormalig vicepremier Verhagen erkent vandaag in de Volkskrant voor het eerst dat hij nooit met de PVV in zee had moeten gaan.