Boeken om te lezen in de schuilkelder

Het einde van het jaar is altijd een goed moment om de balans op te maken, maar omdat we dat niet zullen halen, staat hier geen eindejaarslijstje maar een einde-der-tijdenlijstje: dit zijn de best verkochte boeken uit de geschiedenis van de mensheid. Welke boeken komen terecht in de schuilkelders van het hiernamaals?

1De Bijbel. Dat zagen we natuurlijk al eeuwenlang aankomen. Klassieker der klassiekers, verklaart alles van begin tot einde. Goed, het begin werd gecorrigeerd door de wetenschap, en het einde door de Maya’s, maar toch: onaantastbare bestseller.

2De Koran. Misschien komt het einde der tijden wel net op tijd om de opmars van dit boek te stuiten – het tekstboek van de islam haalt net niet de nummer 1. Toch, een knappe prestatie, zeker met een profeet die toch wat minder vaak is afgebeeld dan de hoofdpersoon uit het Nieuwe Testament.

3Citaten van voorzitter Mao Zedong. Hoogst geëindigde niet-religieuze titel (dat wordt niet anders wanneer je het hebt over Het rode boekje). Maar in dit geval is toch ook sprake van een ideologie die het tot het einde heeft volgehouden, anders dan Karl Marx, die dan ook helaas net buiten de top-10 is gevallen.

4Scouting for Boys, Robert Baden-Powell. Eerst het geestelijk welzijn, dan het praktisch overleven. Mocht het na het einde der tijden nog handig zijn om vuur te maken, dan kunnen we dat hierin vinden

5A Tale of Two Cities, Charles Dickens. De grote glorie van de oude wereld: dit boek moet ook in het hiernamaals worden gelezen om niet te vergeten hoe de mooiste Europese steden functioneerden.

6In de ban van de ring, J.R.R. Tolkien. Misschien hebben we onze ondergang wel bespoedigd door zo massaal dit boek te kopen, waarin de aarde niet voldoende biedt voor de fantasie en we ‘midden-aarde’ moeten betreden.

7And Then there were None, Agatha Christie. Passende titel voor de populairste detective aller tijden, en tevens de best verkochte roman van Agatha Christie.

8The Da Vinci Code, Dan Brown. Favoriet van complottheorieliefhebbers. Er is een sterk verband aanwijsbaar tussen gelovigen in de Mayakalender en liefhebbers van De Da Vinci Code.

9De Alchemist, Paulo Coelho. Wijsheid waar we nu niets meer aan hebben: pogingen van een schaapsherder de wereld te begrijpen. Laat dus maar.

10Vijftig Tinten Grijs, E.L. James.Binnen met stip. Had hoger kunnen staan als de mensheid wat langer tijd was beschoren. Iets waar in dit boek zelfs overigens geen gebrek aan is: van een vluggertje is nergens sprake. Zonder twijfel de snelste stijger.

    • Toef Jaeger