Bluegrassnummers als warme broodjes

George Clooney (m) zoekt een schat in op Odyssee gebaseerde vertelling.

O Brother, Where Art Thou? Canvas, 21.00 – 22.45 uur

In de Belgische film The Broken Circle Breakdown, sinds vorige week in de bioscoop, is een grote rol weggelegd voor bluegrass-muziek. Johan Heldenbergh, die het toneelstuk schreef dat aan de basis van de film stond, baseerde zich voor zijn verhaal grotendeels op klassieke country liedjes. Zo is de titel een verbastering van de klassieke song Will the Circle Be Unbroken, ondermeer in de jaren dertig een grote hit, bewerkt door A.P. Carter van de Carter Family.

De soundtrack van de film stond in België een week op de eerste plaats, niet slecht voor ‘traditionele’ muziek waar nog weleens op neergekeken wordt. Dit succes doet denken aan de cd met de bluegrass gevulde soundtrack van O Brother, Where Art Thou? die ook als een warm broodje over de toonbank ging.

De film van de gebroeders Coen speelt zich af in het diepe zuiden van Amerika in de jaren dertig. Drie mannen ontsnappen uit de gevangenis en gaan vervolgens op zoek naar de schat die een van hen ergens in een bos verborgen heeft. De titel van de zeer losjes op Homerus’ Odyssee gebaseerde film verwijst naar Preston Sturges’ Sullivan’s Travels (1941), waarin een Hollywoodregisseur geen komedies meer wil maken, maar een sociaal bewogen drama met de titel ‘O Brother, Where Art Thou?’. Fijne rollen zijn weggelegd voor John Turturro als de loopy Pete Hogwallop en George Clooney als losgeslagen huisvader met een obsessie voor zijn kapsel.

    • André Waardenburg