Beursbedrijf biedt 8 miljard dollar voor NYSE Euronext

Het trans-Atlantische beursbedrijf NYSE Euronext, waartoe onder meer de effectenbeurzen van New York en Amsterdam behoren, wordt voor 8,2 miljard dollar (6,2 miljard euro) overgenomen door het Amerikaanse IntercontinentalExchange (ICE), een jong beursbedrijf uit Atlanta dat zich toelegt op handel in grondstoffen en derivaten (risicovolle renteverzekeringen).

Dat lieten de twee ondernemingen gisteren samen weten. ICE overweegt om de Europese aandelenbeurzen van Euronext – de beurzen van Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon, die in 2007 samengingen met de New York Stock Exchange – op termijn af te stoten via een eigen beursgang.

Met de samenvoeging moet, gemeten in marktwaarde, het derde beursbedrijf ter wereld ontstaan. Het nieuwe bedrijf denkt door samen te gaan 450 miljoen dollar te besparen.

De voorgenomen inlijving van het moederbedrijf van de iconische New York Stock Exchange vormt een nieuwe combinatie bij een twee jaar oude paringsdans van grote beursbedrijven. Traditionele beurzen zijn naarstig op zoek naar groeimogelijkheden om te kunnen concurreren met nieuwe handelsplatforms, in een sector die de afgelopen jaren steeds verder is gefragmenteerd.

Een fusieplan van NYSE Euronext en Deutsche Börse dat begin vorig jaar werd gepresenteerd, liep eerder dit jaar stuk op bezwaren van Europese toezichthouders. Een vijandig bod van ICE en Nasdaq op NYSE Euronext, vorig jaar uitgebracht in reactie op het fusieplan, liep eveneens stuk.

De overname wordt een combinatie van een aandelenruil en een transactie in contanten. ICE heeft 33,12 per aandeel geboden voor NYSE Euronext, een premie van 37 procent op de slotkoers van woensdag. Aandeelhouders van NYSE Euronext krijgen ongeveer 36 procent van de combinatie in handen.

Megafusie in beurswereld: pagina 31