Beslag gelegd op jacht Steve Jobs in haven Amsterdam

Het jacht dat wijlen Apple oprichter Steve Jobs liet bouwen bij scheepsbouwer Koninklijke De Vries in Aalsmeer maakt een proefvaart door het Noordzeekanaal en passeert Velsen-Zuid. Foto ANP / Olaf Kraak

Op het luxueuze jacht van de vorig jaar overleden Steve Jobs is beslag gelegd. Ontwerper Philippe Starck heeft het schip in de Amsterdamse haven aan de ketting laten leggen omdat er nog een onbetaalde factuur van drie miljoen euro ligt. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het meer dan zeventig meter lange schip van Nederlandse makelij, genaamd De Venus, werd in oktober in Aalsmeer te water gelaten. Jobs werkte voor zijn dood jarenlang samen met Starck aan het ontwerp van het schip. Samen met zijn gezin wilde hij met De Venus de wereld over reizen.

Volgens het FD had Starck met Jobs afgesproken dat hij 6 procent van de kostprijs van het schip als vergoeding krijgen. De Venus werd begroot op 150 miljoen, waardoor Starck verwachtte dat hij negen miljoen euro zou krijgen. De erven van Jobs stellen dat het schip slechts 105 miljoen heeft gekost en willen niet meer dan zes miljoen euro betalen.

Het schip stond op het punt om de Amsterdamse haven te verlaten. Loodsen en sleepboten mogen nu niet meewerken aan het vertrek van De Venus.

    • Lex Boon