Belegger HAL leidt steunactie SBM Offshore

Het beursgenoteerde investeringsfonds HAL is bereid bijna bijna 200 miljoen euro te investeren in SBM Offshore. De bouwer van olieplatformen en gespecialiseerde schepen voor de olie-industrie heeft besloten de volledige boekwaarde van het problematische boorplatform Yme af te schrijven. De afschrijving plus daarmee gepaard gaande kosten bedragen in totaal 454 miljoen euro.

Beleggers reageerden positief op de beslissing van SBM. De koers van het aandeel SBM steeg gisteren met 17,5 procent naar bijna 11 euro. Vanmorgen daalde het aandeel weer iets.

Twee derde van de reservering gaat op aan de feitelijke afschrijving van het boorplatform. De overige tweehonderd miljoen dollar is uitgetrokken voor schikkingskosten met de Canadese opdrachtgever Talisman. SBM Offshore meldde tegelijkertijd dat het 29 miljoen dollar afschrijft op een gelieerd platform, Deep Panuke. Om de afschrijvingen te bekostigen en te voldoen aan kredieteisen van banken wil het bedrijf extra aandelen verkopen aan bestaande aandeelhouders via een zogenoemde claimemissie.

Aandeelhouder HAL Investments is bereid voor een bedrag van 193 miljoen dollar onderhands aandelen te kopen van SBM. Per aandeel betaalt HAL omgerekend 8,50 euro. Als SBM een schikking weet te treffen met de opdrachtgever Talisman, betaalt HAL een onbekend extra bedrag voor de aandelen. Bovendien heeft HAL beloofd dan een tweede emissie van aandelen ter waarde van tien procent van het uitstaande kapitaal volledig te onderschrijven.

De afschrijving op Yme levert SBM over het huidige boekjaar een nettoverlies op van honderd miljoen dollar. De verwachte omzet komt uit op 3,6 miljard dollar.

De problemen met het Yme-platform spelen al vier jaar. De afgelopen jaren is al ongeveer achthonderd miljoen dollar afgeschreven op het platform, dat door scheuren in de betonnen poten stil ligt. Eerder meldde SBM dat reparatie hiervan aan het einde van het jaar zou plaatsvinden. Of dit nog gaat gebeuren, is onduidelijk. (Novum)