Ballast schikt voor 17,6 mln in omkopingszaak

Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft een schikking met justitie getroffen van in totaal 17,5 miljoen euro. Daarmee voorkomt het bedrijf strafzaken over betaling van smeergeld in het buitenland. Ballast Nedam betaalt 5 miljoen euro aan justitie en ziet af van een vordering op de fiscus van 12,5 miljoen euro.

Medewerkers van Ballast Nedam zouden in de periode 1996-2003 in het buitenland smeergeld betaald hebben om zo opdrachten binnen te slepen. Nadat de fiscus die betalingen op het spoor was gekomen, deed het bedrijf eerst zelf onderzoek. Nadat justitie dat onderzoek had overgenomen, bleek dat Ballast Nedam zelf verdachte was in deze affaire.

Justitie onderzoekt meer Nederlandse bedrijven die verdacht worden van omkooppraktijken in het buitenland. Begin volgend jaar moet DRC Medical zich voor de rechter verantwoorden wegens omkoping van ambtenaren in het buitenland en een functionaris van de Wereldbank. Ook onderzoekt Justitie betrokkenheid van het bedrijf Trafigura bij omkopingspraktijken op Jamaica.

Volgens topman Paul Arlman van Transparency International (TI) Nederland lopen Nederlandse bedrijven een steeds groter risico om door Amerikaanse en Britse opsporingsdiensten vervolgd te worden wegens omkopingspraktijken in het buitenland. De boetes zijn volgens Arlman dan „torenhoog”.

Interview Paul Arlman: pagina 27