Ballast Nedam schikt voor 17,5 miljoen in fraudezaak

Ballast Nedam krijgt een boete van vijf miljoen euro en ziet af van een vordering op de belastingdienst van 12,5 miljoen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Ballast Nedam schikt voor 17,5 miljoen euro met het Openbaar Ministerie in een zaak over de betaling van steekpenningen in het buitenland om opdrachten binnen te te halen. Dat meldt het OM. Het bouwbedrijf krijgt een boete van vijf miljoen euro en ziet af van een vordering op de belastingdienst van 12,5 miljoen.

De betalingen aan buitenlandse agenten vond plaats in de periode tussen 1996 en 2003. In januari vorig jaar deed Ballast Nedam na eigen onderzoek aangifte vanwege fraude, nadat de Belastingdienst twee jaar eerder informatie had opgevraagd over het inmiddels opgeheven dochterbedrijf.

Ballast Nedam heeft volledig meegewerkt aan het onderzoek van de FIOD en het functioneel parket, aldus het OM. In een persbericht meldt het bedrijf de gang van zaken binnen de voormalige dochter af te keuren en stelt het dat de richtlijnen wat betreft integriteit verder zijn aangescherpt.

Sinds 2001 kunnen Nederlandse bedrijven of personen die zich in het buitenland schuldig maken aan omkoping, vervolgd worden. Daarbij moet wel sprake zijn van omkoping van ambtenaren. De betaling heeft volgens Ballast Nedam geen grote consequenties voor de resultaten.