In beeld

Apocalyps? De Maya’s tellen gewoon door

Volgens de zogenoemde Lange Telling van de oude Maya-kalender is het vandaag ‘13 Baktun 4 Ahau 8 Cumku’. Ofwel 13.0.0.0.0. – het einde van Baktun 13, de dertiende cyclus van 144.000 dagen (394,26 jaar) sinds het begin van de Maya-jaartelling (omgerekend 11 augustus 3.114 v. Chr.). Bij de Maya’s van Mexico en Guatemala is de Lange Telling al lang geleden in onbruik geraakt. Na 1250 is er, voor zover bekend, nooit meer een lange telling opgeschreven. Als archeologen en antropologen hem in de vorige eeuw niet hadden gereconstrueerd, had er nooit een haan gekraaid naar 21 december. Het is echter al lang bekend dat de Maya’s gewoon doortelden na het dertiende baktun (een cyclus van 394 jaar). Ze kenden zelfs een periode van 20 baktun, een pictun. Het einde der tijden blijft voorlopig uit, maar in Mexico en Guatemala werden er op verschillende archeologische plekken bijeenkomst georganiseerd.
Reuters / Francisco Martin
AFP / Hector Retamal
Reuters / Mariana Bazo
Reuters / Francisco martin
AFP / Johan Ordonez
Reuters / Jorge Cabrera
Reuters / Francisco Martin
AFP / Johan Ordonez
AFP / Hector Retamal
Reuters / Jorge Dan Lopeze