ACTA definitief afgewezen

Het controversiële anti-namaakverdrag Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) zal niet meer getoetst worden aan Europese wetgeving, waardoor het verdrag nu definitief van de baan is. De Europese Commissie (EC) had het Europese Hof van Justitie verzocht het verdrag te toetsen aan fundamentele rechten, maar dit verzoek is gisteren ingetrokken.

ACTA is een internationaal handelsakkoord dat online piraterij en productie van nepartikelen tegen zou moeten gaan. Volgens tegenstanders tast het verdrag fundamentele rechten aan, zoals het recht op privacy. Toen de EC het verdrag in januari ondertekende, werd op verschillende plaatsen in Europa gedemonstreerd.

In de zomer stemde het Europees Parlement met grote meerderheid tegen het handelsakkoord. Daarop wilde de EC het verdrag alsnog nieuw leven inblazen door te vragen om toetsing bij het Hof. Nu concludeert de EC dat er geen reële kans is dat het verdrag van kracht wordt.