Aandeelhouders boos op leiding van Mediq

Aandeelhouders hebben zich gisteren in meerderheid tegen het bestuur van Mediq gekeerd. De leiding van de handelaar in medische hulpmiddelen en uitbater van de grootste apotheekketen van Nederland kreeg zware kritiek te verwerken op een besloten buitengewone aandeelhoudersvergadering. Die werd gehouden vanwege het overnamebod van 775 miljoen euro van de Amerikaanse investeerder Advent .

Beleggers vinden de prijs van 13,25 euro per aandeel te laag en zijn ontstemd dat het bestuur al medio 2011 op een strategische koerswijziging studeerde zonder daar de buitenwereld over in te lichten.

Aandeelhouders verwierpen gisteren drie van de vier voorstellen, waaronder de benoeming van nieuwe commissarissen en een statutenwijziging vooruitlopend op de overname.

David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters zegt dat het niet eerder voorgekomen is dat beleggers zo’n krachtig signaal geven. Zelfs bij de biedingen op Draka, Océ, Wegener en Wavin waren dit soort agendapunten hamerstukken.

Volgens Mediq maken de tegenstemmen van aandeelhouders weinig uit voor de overname. Daarvoor geldt slechts of bieder Advent zijn bod doorzet of niet. Beleggers hebben tot 5 januari de tijd om hun stukken aan te bieden.