Aai, koester ze! Zonder walvis geen gratis games

Het einde van het teletekstbericht afgelopen weekend was helder: „De walvis is dood”. De inmiddels wereldberoemde bultrug bij Texel had zijn laatste adem uitgeblazen. Een groep enthousiaste dierenliefhebbers riep op tot een stille tocht. Volkomen terecht, het gaat hier om een majestueus zoogdier. Maar om nou helemaal naar het topje van Noord-Holland af te reizen was zelfs mij iets te gortig, dus nam ik thuis een volle minuut stilte in acht.

In die minuut kon ik als gamer alleen maar denken aan al die andere walvissen en vooral ook hoezeer ik hen koester. Ze zijn in de minderheid en cruciaal voor het evenwicht binnen het ecosysteem. In de gamewereld.

Want in het koninkrijk der gamers worden met walvissen de spelers bedoeld die onevenredig veel geld besteden binnen gratis games. Voor de standaardspeler zijn gratis games, jawel, kosteloos. Of het nu via een website is, als download of als app op een mobieltje, gratis games zijn begonnen aan een onstuitbare opmars.

Uiteraard kun je wel degelijk geld uitgeven in een gratis game. En niet zo’n beetje ook. Spelmakers noemen het monetisatie: het implementeren van een of meerdere verdienmodellen om alsnog inkomsten te genereren. Dat kan door advertenties, maar ook door middel van aankopen in een spel. Denk aan virtueel geld, kleren voor een karakter, zeldzame auto’s, power-ups of exclusieve items.

Veel gamers zien het als een sport om zo weinig mogelijk te betalen voor gratis games. Tegenover deze massa aan profiteurs staat een heel klein groepje dat aanzienlijk bedragen investeert in hun favoriete spel: de walvissen. Ze vormen 5 tot 10 procent van de spelende populatie en zijn extreem toegewijd, vaak aan een specifiek spel.

Voor speluitgever Kongregate bijvoorbeeld geldt dat 87 procent van de inkomsten bij hun topspellen komt van 18 procent van de spelers. Deze spelende superzoogdieren geven gerust meer dan 500 dollar uit aan spelitems, een enkeling zelfs 10.000 dollar.

En dus zijn spelende walvissen hun gewicht in goud waard. Zonder hen geen gratis games. Kom je ze ooit in het wild tegen, koester ze dan, aai ze, moedig ze aan! En als ze stoppen met spelen, houdt dan gerust een stille tocht. Want door de inzet en de investeringen van die vriendelijke walvissen kun jij gratis gamen.

    • David Nieborg