35,92 in Stavanger, dat kan Sven Kramer niet

Voor de zesde keer op rij werd schaatser Håvard Bøkko Noors kampioen allround. Kan hij alsnog zijn belofte inlossen en winnen op EK of WK?

Håvard Bøkko Foto AP

Terwijl Sven Kramer wegens een lichte liesblessure afzegde voor een trainingswedstrijdje in Collalbo, reed Håvard Bøkko bij het Noorse kampioenschap allround in Stavanger 35,92 op de 500 meter. Baanrecord, kampioenschapsrecord. Wereldtijd. Ter vergelijking: Jan Blokhuijsen, op de kortste afstand doorgaans sneller dan ploeggenoot Kramer, kwam afgelopen zaterdag in Collalbo tot 36,77. De enige 500 meter van Kramer dit seizoen ging in 37,18. Het kan haast niet anders of in 2013 worden EK (januari in Thialf) en WK (februari in Hamar) allround eindelijk weer eens spannend.

De meest veelzijdige langebaanschaatser ter wereld is Bøkko (25) al jaren. Niemand anders sprint de eerste honderd meter onder de tien seconden (9,98 in Stavanger), en kan daarnaast de tien kilometer rijden onder de dertien minuten (12.53,89 in Calgary 2011). Een bijzondere combinatie van techniek, souplesse, explosieve kracht (zie hem salto’s maken in de gymzaal). En een natuurlijk uithoudingsvermogen, opgedaan sinds zijn jongste jeugd, tijdens eindeloze skitochten in de bergen rond geboortedorp Hol, waar de gevreesde jager Bøkko graag een hert mag schieten. Op zijn best is hij op de 1.500 meter, het koningsnummer. „Maak Håvard midden in de nacht wakker en hij rijdt de reeks rondetijden van 26, 27 en 28 seconden”, zegt zijn ontdekker Peter Mueller.

Onder de Amerikaanse coach bestormde Bøkko, bijgenaamd Shadow, de wereldtop. Jaar na jaar beter. Maar er was ook ene Kramer. Onverslaanbaar. Het unieke schaatstalent Bøkko heette ‘eeuwige tweede’ en ‘kon de druk niet aan’. Al kwam de meeste druk niet van buitenaf of van Kramer, maar vanwege angst om te vallen op zijn ernstig gekwetste schouder. Zijn eerste wereldtitel, op de 1.500 meter in Inzell in 2011, een doorbraak? Vorig jaar koos Bøkko voor de commerciële CBA-ploeg van coach Mueller, maar zonder veel succes. Hij hield niet van getwist met de Noorse bond. Zijn vrienden reden in de nationale ploeg. Bøkko is geen Rintje Ritsma, geen voortrekker voor het commerciële schaatsen. Te aardig, te sociaal.

Terug in de Noorse ploeg is zijn rol nu om het talent Sverre Lunde Pedersen te helpen op de lange afstand. Bøkko vindt het prima. „Indrukwekkend snel geschaatst door Pedersen”, twitterde hij uit Stavanger. En hij is er trots op dat Noorwegen op de 1.500 meter meer podiumplaatsen bij de wereldbeker haalde dan Nederland. Natuurlijk, zijn eigen lange afstanden zijn nog voor verbetering vatbaar. Maar zie hoe hij soepeler dan de afgelopen jaren in de schaatshoeken ‘zit’. Hoe de angst weg lijkt voor de laatste bocht op de 500 meter. 35,92. Dat heeft Kramer nooit gereden.

    • Maarten Scholten