Zet die angst opzij, dit is de online toekomst van krantenjournalistiek

Krantenjongens en -meisjes die zich nog steeds verzetten tegen de opkomst van ‘online’: staakt uw wild geraas. Dat is net zoiets als tegen het weer zijn. Bovendien wordt er deze week een werkelijk fantastisch toekomstbeeld geschetst voor als er straks geen papier meer is, maar wel journos met veel tijd voor een verhaal.

Het is The New York Times, niet voor niets een van de weinige van oorsprong krantentitels die wél heeft durven investeren in online journalistiek en daar nu geld mee verdient, lanceert een geweldig project: Snow Fall. Klinkt als een James Bondfilm. Is de toekomst van krantenjournalistiek.

Kwalitatieve antwoorden op wie, wat, waar, waarom en hoe?

Wat hebben ze daar aan de oostkust van de Verenigde Staten bekokstoofd? Je moet het eigenlijk gewoon gaan bekijken en blijven volgen, want woorden doen er niet genoeg eer aan, maar we doen een poging kort te beschrijven wat het idee is.

Uitgangspunt van John Branch, eigenlijk sportjournalist bij de NY Times, was een lawine in Washingtons gebergte Cascade Range waarbij drie mensen omkwamen. Het onheil vond in februari plaats in de off-piste gebieden die bekend staan als Tunnel Creek, nabij een pas genaamd Stevens Pass. De gebeurtenissen worden vanuit diverse invalshoeken gedetailleerd naverteld in een lengte die normaal alleen is voorbehouden aan de krant, maar verrijkt met de mogelijkheden die alleen het web biedt.

Eerst laat Branch ons kennismaken met profskiester Elyse Saugstad die werd meegesleept door de lawine en dusdanig bedolven werd dat ze zich niet meer kon bewegen. Maar ze overleefde het. Natuurlijk wil je het verhaal van haar zelf horen, zien. En dat krijg je ook. In een filmpje voegt ze haar persoonlijke ervaringen toe aan het stuk van Branch.

Wat maakt het zo aantrekkelijk?

Maar wat is die Tunnel Creek? Waarom heet-ie zo? Hoeveel slachtoffers maakte dit beruchte stuk inmiddels? Branch duikt de geschiedenis in en ontluikt een boeiend historisch perspectief. Maar waarom is dit stuk berg zo geliefd bij skiërs als ze weten dat de risico’s groot zijn, wie zijn die mensen? Terwijl je er over leest, vertellen ze het zelf in video’s die je kunt aanklikken.

Om het te begrijpen moet je ervaren wat het is om door de poedersneeuw, tussen de bomen van Tunnel Creek door te glijden. Branch schotelt het voor in woord en beeld. Vanuit vogelperspectief voert een animatie je mee door het gebergte, de off-pistes richting de plek des onheil. En filmmateriaal duwt je zo met je snufferd in de sneeuw van Cascade Range.

En waarom dan ook niet nog even een reconstructie van hoe een grote storm ruim 80 cm sneeuw binnen drie dagen neerlegde waardoor de onderliggende laag bezweek onder dat nieuw pak? Satellietanimatie maakt het compleet.

En dit is pas hoofdstuk één. De volgende vijf volgen spoedig. See for yourself, dit is wat kwaliteitsjournalistiek online kan betekenen. Eén gebeurtenis, diverse verhalen, meerdere kanalen. En goed uitgediept.

    • Jules Seegers