Zeg ken jij de mosselvisser?

Mexicaanse stewardessen, amateurtheatergenootschappen, rugbyteams, Spaanse huisvrouwen, scoutingclubs, studentenroeiers, brandweerlieden – zet een groep mensen bij elkaar en vroeg of laat komt er een naaktkalender van. Al dan niet voor een goed doel.

‘Blootkalenderinflatie’? Misschien. Maar een kalender met blote vissermannen was er nog niet.

Op de foto Joachim Schot uit Zierikzee. Een mosselvisser. Hij is model voor de maand september van de Vissermannenkalender 2013. Dat non-profitproject begon als een geintje, vertelt fotograaf Hugo Schuitemaker. Vissers twitterden onderling over hoe zonde het was dat al die mooie mannen steeds op zee zaten. En toen viel dat woord blootkalender. „Niet bepaald de uitvinding van het wiel”, zegt Schuitemaker. Wel verrassend: dat nu eens mannen bloot gaan en dat het dus vissers zijn.

Schuitemaker kent de visserijwereld goed. Hij bracht eerder de kleinschalige en duurzame visserij in beeld. Maar naaktfotografie was nieuw voor hem. „Het was voor mij even spannend als voor de vissers zelf.”

Voor elke twee verkochte kalenders gaat er één gratis naar een vissersvrouw, troost voor als de mannen weg zijn. Vrouwen kunnen zich melden via vissermannenkalender.nl. Doen alsof je vissersvrouw bent is zinloos, zegt Schuitemaker. „De visserij is echt een heel klein wereldje”.