Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Werkloosheid naar 7 procent - consumenten ‘zeer pessimistisch’

Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De werkloosheid in Nederland is in de afgelopen maand gestegen naar 7 procent, meldt het CBS vanochtend.

In november waren er 552 duizend mensen werkloos, 16 duizend meer dan in oktober. In een jaar tijd is de werkloosheid met bijna 100 duizend toegenomen.

Een aantal andere cijfers uit het CBS-rapport:

  • De jeugdwerkloosheid is opgelopen tot 13,7 procent.
  • Van de 25-plussers was ruim 6 procent werkloos.
  • Het aantal werklozen nam de afgelopen drie maanden met gemiddeld 13 duizend per maand toe. Ruim de helft van deze toename betrof 45-plussers.
  • Het aantal mensen met een WW-uitkering steeg de afgelopen met 4 procent tot 322 duizend.
  • Het aantal jongeren tot 25 jaar met een WW-uitkering steeg meer dan een gemiddeld; een toename van 13 procent.
  • In de landbouw, horeca en bouw steeg het aantal mensen met een WW-uitkering relatief sterk, in het onderwijs en openbaar bestuur nam het aantal juist af.

Consumenten ‘zeer pessimistisch’

De stemming onder consumenten is in december weer iets verslechterd. Het consumentenvertrouwen daalde 2 punten en kwam uit op -39. De consument was het hele afgelopen jaar erg somber, meldt het CBS.

In december waren de consumenten veel negatiever over de economie dan in november. Ook over het komende jaar zijn consumenten pessimistischer geworden. Over hun eigen financiële situatie in de komende maanden zijn consumenten daarentegen iets minder negatief.