Opinie

    • Paul Luttikhuis

Weer meer Amerikanen maken zich zorgen

FILE - In this Oct. 30 2012 file photo provided by the Metropolitan Transportation Authority, the South Ferry subway station in New York City is filled with seawater and debris from Superstorm Sandy. Nearly 4 out of 5 Americans now think temperatures are rising and that global warming will be a serious problem for the United States if nothing is done about it, a new Associated Press-GfK poll finds. Belief and worry about climate change are inching up among Americans in general, but concern is growing faster among people who don't often trust scientists on the environment. In follow-up interviews, some of those doubters said they believe their own eyes as they've watched thermometers rise, New York City subway tunnels flood, polar ice melt and Midwestern farm fields dry up. (AP Photo/ Metropolitan Transportation Authority, File) Metrostation in New York na Sandy (foto AP)

Er zijn er wel meer geweest, enquêtes waaruit blijkt dat een groeiend aantal Amerikanen zich zorgen maakt over klimaatverandering. Maar over het algemeen leidt dat niet tot een grotere inzet van de Amerikaanse regering voor meer klimaatbeleid. Toch op de valreep, voordat ik tot 30 december weg ben, de opvallendste cijfers uit de recente peiling – die je zou kunnen zien als de emotionele naweeën van de extreme droogte van afgelopen zomer in het Amerikaanse Midwesten en van de orkaan Sandy.

Deze keer heeft het persbureau AP de Amerikanen ondervraagd over het klimaat (hier hun samenvatting). De belangrijkste conclusie: vier van de vijf Amerikanen denken dat klimaatverandering een serieus probleem wordt als de regering geen actie onderneemt (was 73 procent). Van alle ondervraagden pleit 57 procent ervoor dat de VS (redelijk) veel moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan (in 2009 was dat nog 52 procent) en slechts 22 procent is van mening dat Amerika (zo goed als) niets hoeft te ondernemen.

Opvallend is volgens AP dat de grootste verschuiving plaatsvond onder mensen die weinig vertrouwen hebben in de wetenschap – zo’n dertig procent van de ondervraagden rekent zich tot die groep. Inmiddels is 61 procent van deze groep ervan overtuigd dat de temperatuur de afgelopen eeuw is gestegen. Drie jaar geleden was dat nog minder dan de helft (47 procent).

Volgens onderzoeker Jon Krosnick van de Stanford Universiteit is dit een belangrijke groep, omdat het niet gaat om de ‘hard-core ontkenners’, waar zoals te verwachten was weinig verschuivingen plaatsvinden, maar om de twijfelaars. Deze groep laat zich volgens hem nu overtuigen door de thermometer en komt tot een conclusie die de wetenschap al eerder had getrokken. Daardoor vraag je je wel af war de uitslag van deze peiling was geweest als die kort na een strenge winter was gehouden?

Hoe ernstig zijn de gevolgen van de opwarming voor de VS zonder klimaatbeleid?Hoe ernstig zijn de gevolgen van de opwarming voor de VS zonder klimaatbeleid?

 

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis