Voor spelt en bonen

Een paar weken geleden – de goedheiligman was zelfs nog in het land – mocht ik al aanschuiven bij een tot in de puntjes georganiseerde kerstlunch. Het was mijn eerste van dit jaar, sowieso de chicste en misschien zelfs wel de lekkerste. Tot nu toe dan.

De uitnodiging kwam uit diplomatieke hoek. Ik was die bewuste middag samen met een stel andere journalisten te gast in de residentie van de Noorse ambassadeur om op informeel niveau te babbelen over de Noors-Nederlandse betrekkingen. Maar dan wel onder het genot van een traditioneel Noors kerstmaal. En die Noren houden van lekker eten, zo bleek.

Tijdens de welkomstspeech van de ambassadeur werden we verwend met plakjes dungesneden rauwe zalm, perfect roze en bijzonder smaakvol dankzij een nachtje marineren in de koelkast.

Na de zalm kwamen de rake opmerkingen over het Noorse voetbal en aten we een boterzachte hertenbiefstuk, geaccompagneerd door een romige knolraappuree en een likje laurierjus. Tussen de gangen door nipten we aan onze wijntjes, werd de crisis opgelost en konden we knabbelen van authentiek platbrood. En tijdens het toetje, dat bestond uit sabayon met aquavit en gedroogd fruit, knoeide ik op mijn nette zwarte broek. Ik ging met een bolle buik de deur uit. Hoewel het een gedistingeerde middag was, doe ik het de dagen voor Kerst zelf liever iets rustiger aan. Geen vroeg kerstdiner in huize Versteeg, maar fijn op de bank met een stevig maaltje. Mijn motto: doe deze dagen nog maar even normaal, dan doe je al gek genoeg. Maak bijvoorbeeld een lekkere kom wintersoep, zoals deze bonen-speltsoep uit Italië.

Laat de bonen en spelt voor gebruik een nachtje weken in ruim koud water. Kook ze vervolgens 45 minuten in aparte pannetjes. Bewaar het kookvocht van de bonen. Snijd de wortel, bleekselderij en knoflook in plakjes en snipper de ui. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en bak de groente en spek tot het lekker begint te geuren.

Voeg vervolgens versgemalen peper en zout, salie, tomatenpuree, bonen en het kookvocht toe. Alles moet goed onder water staan, dus vul eventueel aan met extra water. Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten staan. Pak vervolgens de blender en gebruik deze om héél kort een deel van de soep te pureren. Een paar seconden is voldoende voor een grove soep met genoeg bite. Roer vervolgens de spelt door de soep en maak af met peterselie en een scheutje olijfolie. Serveer met plakjes warm ciabattabrood.

    • Stéphanie Versteeg