Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN stemmen in met militaire interventie Mali

Leden van een pro-regering militie nemen deel aan een training in Mali. In de chaos na de militaire coup in maart hebben aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroepen tweederde van Mali veroverd. Foto Reuters / Adama Diarra

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanavond ingestemd met militaire actie om Mali te herenigen, maar eist wel eerst vooruitgang op politiek vlak en de training van de Malinese veiligheidstroepen, zo schrijft persbureau AP.

In de resolutie, die unaniem werd aangenomen door de raad, wordt benadrukt dat er zowel politiek als militair actie moet worden ondernomen om de macht in het noorden van het land te heroveren op islamitische militanten. Hier had de Afrikaanse Unie eerder om gevraagd.

Ook is verdere militaire planning nodig voordat de troepenmacht onder Afrikaanse leiding naar Noord-Mali wordt gestuurd. De Veiligheidsraad moet de geplande militaire operatie wel eerst goedkeuren.

Missie start op zijn vroegst september 2013

Hervé Ladsous, hoofd van de VN-vredesmissies, zei niet te verwachten dat de vredesmissie voor september of oktober volgend jaar zal plaatsvinden.

Op 13 november vroeg de Afrikaanse Unie de Veiligheidsraad een militaire interventie van Mali te steunen. Onder het plan, dat de leiders van het West-Afrikaanse blok Ecowas overeenkwamen, worden 3300 militairen naar Mali gestuurd voor de periode van ten minste één jaar.

Westen ongerust over Mali

In de chaos na de militaire coup in maart hebben aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroepen tweederde van Mali veroverd. In West-Afrika en Europa bestaat ongerustheid over deze ontwikkelingen. Ze hebben de bevolking, veelal gematigde moslims, een strikte vorm van het islamitisch recht, de shari’a, opgelegd.

Het Malinese leger, dat sinds de coup in een staat van wanorde verkeert, kan geen weerwerk bieden. Ex-kolonisator Frankrijk vreest dat Noord-Mali een vrijhaven voor terroristen wordt.