Vermeende ‘uitgestoken hand’ naar oppositie in elk geval niet van VVD

DEN HAAG - ....tijdens het debat over de Europese top en het de leningen voor Griekenland. ANP JERRY LAMPEN Premier Mark Rutte in de ontkenningsfase? Foto ANP / Jerry Lampen

Als er al sprake is van een “uitgestoken hand” naar de oppositie, dan komt die in elk geval nog niet van de VVD. Uit het stemgedrag in de Tweede Kamer van afgelopen weken blijkt dat de VVD de grote vier oppositiepartijen afgelopen weken slechts twee keer aan een meerderheid heeft geholpen voor een voorstel, schrijft NRC Handelsblad vandaag. De partij deed dit zonder steun van coalitiepartner PvdA. De Partij van de Arbeid deed dat omgekeerd achttien keer zonder de VVD.

NRC Handelsblad keek naar het stemgedrag over moties van de twee regeringspartijen en de vier grootste oppositiepartijen sinds het aantreden van het kabinet op 5 november, tot en met de stemmingen van afgelopen dinsdag. De coalitie verwierp verreweg de meeste moties van PVV, SP, CDA en D66 waarover de Tweede Kamer stemde. Van de 198 moties stemden zij er 154 weg. Van de oppositie kreeg D66 de meeste moties aangenomen.

‘Van contact met Samsom is bijna niets over’

De oppositiepartijen zijn voor de regeringspartijen van belang voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Zowel premier Rutte als PvdA-leider Diederik Samsom benoemden afgelopen weken met regelmaat dat zij zouden openstaan voor de ideeën van de oppositie.

De oppositiepartijen vinden dat contact nog mager. D66-leider Alexander Pechtold:

“Soms denk ik dat Rutte nog in de ontkenningsfase zit.”

En SP-fractievoorzitter Emile Roemer:

“Ik had geregeld contact met Samsom. Ook tijdens de Kunduz-onderhandelingen dit voorjaar. Daar is bijna niets van over.”

De enige twee moties die de VVD zonder de PvdA aan een meerderheid hielp, waren afkomstig van de PVV. Eentje gaat over de NS: de vertragingen over het slechte winterweer zouden ook in de vertragingsstatistieken moeten meegerekend worden. De andere motie gaat over de ‘groene eisen’ voor boeren. Volgens VVD, PVV, ChristenUnie, CDA en SGP zouden die vergroeningseisen niet gekoppeld moeten zijn aan de basispremie voor boeren. De PvdA vindt van wel.

Klik op graphic voor grotere weergave:

Lees het volledige artikel in NRC Handelsblad of de digitale editie (voor abonnees).

    • Annemarie Kas