Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verdachten langer vast voor dood grensrechter

Een man rangschikt op de dag van de uitvaart van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen de bloemen bij het hek langs het veld van voetbalclub SC Buitenboys. Foto ANP / Robin Utrecht
Een man rangschikt op de dag van de uitvaart van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen de bloemen bij het hek langs het veld van voetbalclub SC Buitenboys. Foto ANP / Robin Utrecht Een man rangschikt op de dag van de uitvaart van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen de bloemen bij het hek langs het veld van voetbalclub SC Buitenboys. Foto ANP / Robin Utrecht

Drie jongens van 15 en 16 jaar blijven voorlopig vastzitten voor betrokkenheid bij de dood van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De rechter-commissaris in Lelystad heeft hun voorarrest gisteren met dertig dagen verlengd, laat justitie vandaag weten. Dat meldt persdienst Novum.

Het gaat om de drie verdachten die in de vroege ochtend na de fatale mishandeling op het voetbalveld van sc Buitenboys in Almere werden opgepakt. Volgens de rechtbank is er voldoende verdenking tegen de drie verdachten om hen nog langer vast te houden. Daarnaast is het onderzoek nog niet afgerond en is sprake van een zeer ernstig feit.

De advocaten van de verdachten hadden de rechtbank gevraagd om hun voorlopige hechtenis te schorsen zodat ze drie weer naar school zouden kunnen, maar de rechter ging daar niet in mee.

In de zaak zitten nog vier verdachten, drie jongens van 16 en 17 jaar en een 50-jarige man, vast. Zij moeten vermoedelijk op 27 december voor de raadkamer verschijnen. Een achtste verdachte, een 15-jarige jongen, werd dinsdag vrijgelaten omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij de grensrechter heeft mishandeld.

Nieuwenhuizen werd op 2 december belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.