Van Basten baalt van ‘pienalties’

Heerenveen na penalty’s uitgeschakeld in de beker tegen Feyenoord. Met een avondje positivisme en strijd zijn de problemen in Friesland niet opgelost.

Feyenoorder Janmaat benut de twintigste en beslissende penalty tegen zijn oude club. Heerenveen-doelman Nordfeldt is kansloos. Foto ANP

Na 120 minuten bekervoetbal en twintig penalty’s in de strafschoppenserie was er een handdruk van de zegevierende trainer Ronald Koeman voor Marco van Basten. En een bemoedigend klopje op de rug. Zoals de geplaagde coach van SC Heerenveen dit seizoen al vaker de woorden „succes verder” hoorde van bijvoorbeeld generatiegenoten Jan Wouters (FC Utrecht) en Erwin Koeman (RKC), trainers van clubs in de eredivisie waar Heerenveen recent op stuk liep.

Wie een mild gestemde trainer Van Basten had verwacht, stiekem blij wellicht met een fatsoenlijk optreden tegen een beter Feyenoord, kwam bedrogen uit. Op het gezicht van de voormalige wereldster stond de bittere teleurstelling gebeiteld. „Heel jammer dat je er na pienalties uitgeknikkerd wordt”, zei hij kort na de verloren strafschoppenserie die in 7-6 eindigde. Drie reddingen van keeper Kristoffer Nordfeldt waren niet genoeg, want Feyenoord-doelman Erwin Mulder pakte er vier.

Dus ja, zuur. Terwijl Feyenoord-trainer Koeman in de persconferentie het zijn eigen team „kwalijk” nam de wedstrijd bij een 2-1 voorsprong niet te hebben afgemaakt, staarde Van Basten wezenloos voor zich uit. Misschien keek hij naar het papier voor hem op tafel, misschien naar niets. Zijn analyse? „We laten de laatste weken duidelijk beter veldspel zien, dat is positief. Jammer dat we uitgeschakeld zijn in de beker, want daar houd je altijd kans op een prijs.”

Vooraf verheugde Heerenveen-aanvoerder Ramon Zomer zich op het „onvoorspelbare” karakter van bekerwedstrijden . „Alles valt nu aan de verkeerde kant”, zei hij tegen Voetbal International na het verlies tegen FC Utrecht zondag. „Eens valt het kwartje goed”, zei zijn trainer.

Gisteravond kwam Heerenveen twee keer op achterstand tegen Feyenoord, door doelpunten van Graziano Pellè en Lex Immers. Maar de thuisploeg knokte zich terug in het boeiende bekerduel. De 2-2 van Filip Djuricic viel een paar minuten voor tijd uit een rebound, nadat Lukas Marecek de bal uit een vrije trap op de kruising had geschoten. Zo dwongen de Friezen een verlenging af, waarin het publiek na weken van sores weer vol achter de ploeg stond. Van Basten stond als aan de zijlijn geplakt, bijna klaar om in te vallen.

Het was bekervoetbal in zijn puurste verschijning: meeslepend, meedogenloos. Louterend? Het plotse positivisme bij het publiek – misschien was dit wel wat Heerenveen nodig had. Van Basten: „Ik denk dat iedereen een mooie pot voetbal heeft gezien en heeft kunnen zien dat er van onze kant uit goede inzet was. Dat stemt de meeste mensen denk ik wel tot tevredenheid.”

Maar de problemen zijn na één avondje strijd niet verdwenen. Invloedrijke mensen rond de club schetsten twee weken geleden in deze krant een zorgwekkend beeld van Heerenveen. „Er zit geen beleid achter”, zei clubicoon Foppe de Haan. En oud-voorzitter Riemer van de Velde drong recentelijk weer aan op een extern onderzoek naar de clubcultuur, die onder druk zou staan sinds de sanering door algemeen directeur Robert Veenstra.

Kortom, de eerste seizoenshelft zal Van Basten snel willen vergeten. „Marco haalt de Kerst niet meer”, zong de massaal meegereisde Feyenoord-aanhang. Zo’n vaart zal het niet lopen. De slotsom: goed geknokt, jammer van de penalty’s. Uitgeschakeld in de beker, toch de complimenten.

Heerenveen-spelers konden er na het verloren achtste finaleduel in het Abe Lenstra Stadion even voor middernacht weinig mee. Als verantwoordelijke voor de eerste van vier gemiste strafschoppen had spits Alfred Finnbogason het langste gezicht. Hij is „vermoeid” na een jaar waarin hij geen zomerstop kende. „Maar dat mag geen excuus zijn.” Ondanks het vruchteloze spel van Heerenveen scoorde Finnbogason deze eerste seizoenshelft dertien keer in de competitie. Hij is de productiefste spits in de eredivisie, gemeten naar speelminuten. In de zomer speelde hij nog voor het Zweedse Helsingborgs. „Ik ben echt aan vakantie toe. Ik mis scherpte.”

Finnbogason is net als zijn trainer vrijetijdsgolfer. Een medewerker van Heerenveen TV verheugde zich al op een item waarin de twee het in januari op de golfbaan tijdens een trainingskamp in Portugal tegen elkaar op zullen nemen. De spits geniet „veel vertrouwen” van de coach. Maar voor de band met Van Basten rond middernacht verder kon worden uitgediept, trok de persmedewerker de IJslander bruusk weg uit het gesprek. Waar een club klein in kan zijn. „Het is al laat, ik vind het zielig voor de jongen.”

    • Bart Hinke