‘Tsjechië fraudeert met subsidies EU’

De fraude met Europese subsidies in Tsjechie wordt volgens dagblad Trouw slechts mild gestraft. Foto ANP / Lex van Lieshout

Tsjechië fraudeert op grote schaal met Europese subsidies. Dat stelt Trouw vanochtend op basis van geheime documenten van de Europese Rekenkamer en de Europese Commissie. De corruptie wordt volgens de krant slechts mild gestraft: Tsjechië is met 450 miljoen euro gekort, maar de omvang van de onregelmatigheden is veel groter.

De Rekenkamer concludeerde in mei dat de Tsjechische autoriteiten Brussel systematisch hebben voorgelogen, aldus Trouw. Officieel spreekt de commissie van ‘tekortkomingen in het functioneren’ van de Tsjechische controle-organen, maar in het geheime rapport wordt gesteld dat de jaarlijkse verslagen en beoordelingen ‘niet te vertrouwen zijn’.

De geheime rapporten beschrijven volgens de krant hoe de fraude werkt:

“Er zijn prijsafspraken gemaakt. Projecten zijn niet beoordeeld op hun economische relevantie. Budgetten zijn grof overschreden. Specificaties van aanbestedingen zijn zo opgesteld, dat slechts één bedrijf eraan kon voldoen.”

Tsjechië krijgt als straf van Brussel 10 procent minder steun voor infrastructuur en 5 procent minder steun voor milieu. Dat komt neer op ongeveer 450 miljoen euro en is volgens Trouw het resultaat van ‘handjeklap’ tussen Brussel en Praag. Tsjechië is door Brussel al eerder gewaarschuwd wegens misstanden.

Bekijk de reportage van de NOS over de fraude met subsidies in Tsjechië

    • Lex Boon