Theaterkaartjes gratis voor klanten van de Voedselbank

De circa zestigduizend mensen die klant zijn bij de Voedselbank kunnen vanaf komende maandag gratis onverkochte theaterkaartjes krijgen. Onder de noemer Voedselbank Cultuur moet dit initiatief van theatergroep Orkater kunst en cultuur bieden aan mensen met te weinig geld.

Op voorhand hebben zich zo’n veertig theaters en gezelschappen – onder andere de schouwburgen van Rotterdam, Haarlem, Gouda en Amsterdam, Bellevue, het Bimhuis en het Concertgebouw – bij het initiatief aangesloten. De verwachting is dat er snel meer volgen als het initiatief bekend wordt.

De Voedselbank is blij, aldus voorzitter Leo Wijnbelt. „Bij mensen die op ons zijn aangewezen dreigt door het ontbreken van geld ook een sociaal isolement. Voedselbank Cultuur zou wel eens in een belangrijke behoefte kunnen voorzien.”

„Nee, het is geen kerstactie. Dit is een service die blijvend geldig is. Iedere dag staan stoelen leeg”, zegt Marc van Warmerdam, directeur van Orkater. „Wie in aanmerking komt voor eten van de Voedselbank heeft als gezin met twee kinderen na betaling van huur en elektriciteit minder dan 340 euro aan leefgeld te besteden. Theaters weten dat deze mensen anders nooit naar een voorstelling kunnen komen.”

Van Warmerdam benadrukt dat hij geen organisatie wil optuigen. „Het is een afspraak, een code in de kassa. Het enige dat je moet weten is dat iedereen die zich kan identificeren als klant van de Voedselbank op de dag van de voorstelling gratis niet-verkochte stoelen kan krijgen, van elke rang of prijs.”

Bij de Voedselbank worden klanten geïnformeerd welke theaters in de buurt zijn aangesloten bij Voedselbank Cultuur.

Voor praktische bezwaren heeft Van Warmerdam wel een oplossing. „In de Schouwburg van Haarlem is een drankje inbegrepen bij de prijs van het kaartje. Dan krijgen ze dus ook een gratis drankje.” En iemand vroeg zich af wat voor publiek er op af komt. „Simpelweg mensen met te weinig inkomen, vaak in de schuldsanering. Dat is een situatie waarin tegenwoordig ieder zo maar terecht kan komen.”

    • Ron Rijghard