't Kan vriezen

De komende dagen ligt de begrenzing van de warme en koude lucht steeds boven ons land. Er valt van tijd tot tijd regen, maar in het noordoosten is het kouder en valt de neerslag vaak in de vorm van (natte) sneeuw.

Dit patroon is over heel Europa terug te vinden. In Scandinavië zijn overdag de temperaturen onder nul en er valt sneeuw. In het zuidwesten en westen van Europa is het mild, met temperaturen ruim boven nul en nu en dan regen. Op de grens van beide luchtsoorten ligt een storing die de komende dagen een beetje boven ons land zwabbert. Nu eens wint de koudere lucht, dan weer de wat mildere uit het zuidwesten. Regionaal zijn er dan ook grote verschillen.

Vrijdag bevinden we ons in de wat koudere lucht met bewolking en middagtemperaturen rond 4 graden. Vanuit het zuidwesten rukt echter de iets zachtere lucht op en dat gaat gepaard met neerslag.

In de loop van de ochtend begint het als eerste in Zeeland te regenen en dat breidt zich vervolgens langzaam verder uit. In de middag bereikt de regen het midden van het land en wordt dan voorafgegaan door wat natte sneeuw.

’s Avonds valt in het noorden en noordoosten sneeuw. Ook de dagen daarna blijft de neerslag vooral daar in de vorm van sneeuw vallen, met daar middagtemperaturen rond het vriespunt. In de rest van het land zijn er perioden met regen en is het, met een graad of 5, iets minder koud.