Rechters klagen massaal over werkdruk

In een week tijd hebben meer dan vijfhonderd rechters een manifest ondertekend waarin staat dat ze door de toegenomen werkdruk niet meer in staat zijn goed recht te spreken.

Dat zegt Menno Zandbergen, raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden. Hij behoort tot de zeven raadsheren van het hof die vorige week het initiatief namen tot de verspreiding van een protestpamflet. De steunbetuigingen blijven volgens hem binnenstromen. In Nederland zijn ongeveer 2.500 rechters. Morgen is er in Leeuwarden spoedoverleg tussen actievoerende rechters en Frits Bakker, Chief Information Officer bij de Raad voor de Rechtspraak, het bestuursorgaan van de rechters.

Uit een rondgang langs gerechten blijkt dat het manifest op veel steun kan rekenen. Rechters zeggen niet meer in staat te zijn alle dossiers te lezen. „We moeten steeds meer zaken en steeds gecompliceerdere dossiers in steeds minder tijd behandelen. Je leest je helemaal blind,” zegt een Haagse raadsheer.

Een rechter van de rechtbank in Amsterdam wijt de problemen aan de gerechtelijke bestuurders die „geen idee hebben wat er speelt op de werkvloer. Ze zien rechters als productiemedewerkers in de koekjesfabriek”. De landelijke deken van de Orde van Advocaten Jan Loorbach zegt dat „rechters zich tegenwoordig een soort kippen in een legbatterij voelen.”

    • Marcel Haenen