Rauw

Rauwe groenten zijn momenteel een hot item. Tom Watkins behoeft nauwelijks nog nadere introductie. Kereltje krijgt thuis alleen maar niet gekookte groenten te eten, heeft daardoor een groeiachterstand van het kaliber Bart de Graaff en mag van zijn liefhebbende moeder al twee jaar niet naar school omdat hij daar vanwege zijn eetgedrag wordt gepest. En, zo weten wij sinds kort, ook dat kan tot narigheid leiden. Hoe dan ook, met een doorstoofde, gebraden, gegrilde, gebakken of doorstoofde Kerst in het vooruitzicht, zijn Tom en zijn slamama thans het middelpunt van de (media)belangstelling.

Bureau Jeugdzorg wil de 15-jarige uit huis plaatsen omdat moeder hem onttrekt aan de leerplicht. De documentaires ‘Rauw’ en ‘Rauwer’ van regisseur Anneloek Solart hebben het vuurtje opgestookt bij de media.

Er werden Kamervragen gesteld. Een briefschrijfster vroeg zich vanochtend in de Volkskrant af of Bureau Jeugdzorg ook niet kon overwegen of alle obese kinderen niet bij hun ouders weggehaald kunnen worden.

En Sylvia Witteman, columniste bij dezelfde krant, schijnt op haar fiets met een pan vol gehaktballen op zoek te zijn naar de inmiddels ondergedoken Tom. Als ik Witteman was zou ik het Westland eens proberen.

Ook ik heb de documentaires gezien. Afgezien van de als een hobbit ogende jongen en zijn uitgemergelde en vooral vreugdeloos ogende moeder staat mij een scène met een grote bak sla met tomaten bij. Dat die laaste Tasty Tom waren, ligt voor de hand.

Nu leidt eten op de buis bij mij altijd tot een Pavlov-achtige reactie: ik krijg trek in een bijpassende wijn. Om in dit speciale geval tot het ideale een-tweetje te komen heb ik een volledig aan groenten en wijn gewijd boek in de bibliotheek staan: Groenten en Wijn, gemaakt door de Belgische meesterkok Frank Fol en met wijnadviezen van connaisseur Guido Francque.

Omdat het duo zich vooral uitput in groentebereidingen waarbij sprake is van het gebruik van een hittebron zijn de meeste recepten echter niet geschikt voor onze rauweters.

Ik tref wel een gazpacho van komkommer en ‘een gezond drankje van paprika, ui, tomaat en sinaasappel’ aan. Maar dat zijn op zichzelf al drankjes en vloeibaar met vloeibaar combineren leidt nimmer tot het hoera-effect.

Slechts een recept komt in aanmerking: ‘carpaccio van Parijse paddenstoelen met vers kruidenslaatje.’ Een en ander komt op het bord via een bereidingswijze die Tom’s moeder in ieder geval zal aanspreken.

Fol adviseert om de paddenstoelen niet te stoven of te bakken, maar om deze vers en rauw te serveren: de smaak is dan veel krachtiger. Francque stelt voor om er een rode Bourgogne te schenken, bij voorkeur uit de Côte de Beaune. Wat mij betreft een goed idee.

Maar alcohol zal vanwege zijn hartverwarmende kwaliteiten waarschijnlijk niet door de rauwbeugel kunnen. Bovendien toonde een recent Spaans onderzoek aan dat vrouwen die dagelijks een glas wijn drinken optimistischer in het leven staan dan geheelonthouders. En dat kan in het geval van Tom’s moeder natuurlijk helemaal niet de bedoeling zijn.

Maar als fysieke gezondheid bij haar wel een rol speelt, doet zij er zelf toch verstandig aan om toch óók nog een glas rode wijn bij te schenken bij haar bak sla. Dat leerde ik voor het schrijven van mijn boek Wijnreis door mijn lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken, weer van Portugese researchers werkzaam aan de Universiteit van Coimbra.

Eenmaal in de maag beland, produceert sla namelijk nitrieten. En dat zijn mogelijk schadelijke vrije radicalen die zich ook ophouden in nota bene voorbewerkt vlees en kunnen leiden tot het ontstaan van kanker.

Op zijn beurt zit er in rode wijn weer veel ethylnitriet. Deze chemische stof heeft de eigenschap om met voornoemd nitriet een verbinding aan te gaan, waardoor er een kleine hoeveelheid stikstofmonoxide ontstaat. En daar heeft de etende (en drinkende) mens nu juist baat bij.

Omdat de aderen zich verwijden en de maagwand zich ontspant worden voedingsstoffen sneller en beter in de bloedbaan opgenomen. Maar ja, daar heeft zoonlief natuurlijk allemaal niets aan.

Want al weet zijn moeder hem misschien uit handen van Bureau Jeugdzorg te houden, dan krijgt zij waarschijnlijk de STAP, de Stichting Alcohol Beleid, op haar dak. Tom is immers pas 15.

    • Harold Hamersma