Rapport over Savile: BBC bleef blunderen

Door ontbrekende leiding, chaos, een sfeer van wantrouwen en een rigide hiërarchie is de BBC volstrekt onbekwaam gebleven in de aanpak van het seksschandaal rond presentator Jimmy Savile. Wekenlang was de Britse omroep verlamd, niemand nam de verantwoordelijkheid op zich. Er is echter geen sprake van een doofpot.

Dat is de conclusie van het BBC-rapport van onderzoeker Nick Pollard over de rol van het actualiteitenprogramma Newsnight in het Savile-schandaal. Het rapport verscheen gisteren. De BBC heeft de in het rapport gehekelde leidinggevenden uit hun functie geheven.

De BBC ligt onder vuur sinds in oktober uitkwam dat de overleden BBC-presentator Jimmy Savile (1926-2011) postuum wordt beschuldigd van decennialang misbruik van minderjarige meisjes. Tegelijkertijd kwam aan het licht dat Newsnight vorig jaar een reportage over deze kwestie klaar had, maar dat toenmalig hoofdredacteur Peter Rippon de uitzending tegenhield. Newsnight verergerde de zaak door in november alsnog een uitzending over kindermisbruik te maken, waarin (zonder expliciet zijn naam te noemen) oud-politicus Lord McAlpine ten onrechte van pedofilie werd beschuldigd.

Volgens het rapport heeft hoofdredacteur Rippon zelf gehandeld, zonder ruggenspraak met de directie. Rippon was al teruggetreden en raakt nu definitief zijn functie kwijt. Helen Boaden, het eerder teruggetreden hoofd van BBC News, gaat alsnog vrijuit en keert terug op haar post. Adjunct-hoofd Stephen Mitchell haalde de Savile-reportage van het lijstje risicovolle programma’s waarover de directie zich moet buigen. Hierdoor wist de directie vooraf niets van de uitzending. Mitchell is daarom de belangrijkste kop die deze ronde rolt: hij neemt na 38 jaar ontslag, zonder gouden handdruk.

In de McAlpine-kwestie zijn twee verantwoordelijken uit hun functie geheven. Drie anderen zijn op andere wijze gestraft.

BBC-directeur George Entwistle nam vorige maand al ontslag.