Provincie: 50 miljoen voor Thialf- renovatie

IJsbaan Thialf in Heerenveen krijgt een nieuwe wedstrijdhal. De provincie Fryslân stelt hiervoor 50 miljoen euro beschikbaar. Provinciale Staten stemden gisteren met de miljoenenbijdrage in.

De renovatie moet in het voorjaar van 2014 beginnen en in 2016 zijn afgrond. Naast een nieuwe 400 meterbaan moet er een extra trainingsbaan komen voor topsporters. Die kost 56 miljoen. De provincie en schaatsbond KNSB willen hiervoor geld lospeuteren bij de landelijke overheid en het bedrijfsleven.

Dankzij een tweede hal kan Thialf de komende 25 jaar het nationale ijsstadion blijven. De tweede baan is bedoeld voor topschaatsers die de huidige ijsbaan nu moeten delen met recreatierijders.

Kunstijsbaan Thialf, daterend van 1967 en in 1986 overdekt, wordt de komende jaren ingrijpend gerenoveerd. Alleen de fundering en spanten blijven staan. Vooral de energiekosten moeten drastisch omlaag. Het nieuwe Thialf moet de duurzaamste baan ter wereld worden.

Provinciale Staten willen nog wel een onderzoek naar de exploitatie en de juridische constructie van het nieuwe ijsstadion. PvdA-statenlid Jornt Ozenga diende hiertoe gisteren een motie in. „De provincie neemt een enorme stap door eigenaar te worden van een ijsstadion. In het huidige Thialf zijn we geen aandeelhouder. We moeten goed naar de exploitatierisico’s kijken”, aldus Ozenga die een aparte bv voor de ijshal niet uitsluit.