Poetin ziet het wel: Syrië moet veranderen, maar wat volgt daarna?

Russische Cadetten kijken op hun school in Rostov-aan-de-Don naar de jaarlijkse toespraak van Poetin. Foto Reuters / Vladimir Konstantinov

Rusland blijft flirten met een meer westerse opstelling ten opzichte van het conflict in Syrië, maar Vladimir Poetin blijft bezorgd over verdere aftakeling van de bondgenoot indien Bashar al-Assad wordt afgezet.

“Geen twijfel, er zijn veranderingen nodig in Syrië”, zei Poetin vandaag in zijn jaarlijkse urendurende persconferentie. Moskou is vanwege bovengenoemde zorg voor een oplossing die voorkomt dat het land uit elkaar valt en verzandt in “een eindeloze burgeroorlog”.

De Russische president doet zijn uitlatingen een week nadat onderminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov zei dat het regime de greep op Syrië verloor en een overwinning van de rebellen niet ondenkbaar was. Het Kremlin haastte zich daarna om deze uitspraken te ontkrachten.

‘Houden ons niet zo bezig met lot regime-Assad’

Rusland heeft steeds gezegd dat zijn opstelling ten aanzien van Syrië niet bedoeld is om Assad in het zadel te houden.

“Wij houden ons niet zo bezig met het lot van het regime-Assad; wij beseffen wat er gaande is en dat de familie al veertig jaar aan de macht is. (…) We maken ons eerder druk om iets anders: wat gebeurt er nadien? We willen geen oppositie aan de macht die vervolgens de gevallen regering gaat bestrijden en vice versa.”

Poetin wil dat er een overeenkomst komt tussen beide strijdende partijen, in plaats van dat het conflict op militaire wijze beslecht wordt in het voordeel van de een of de ander. “Overeenkomsten op basis van een militaire overwinning kunnen niet effectief zijn.”

    • Jules Seegers