Poetin: begrip voor adoptiewet als sanctie tegen VS

De Staatdoema wil de adoptie van Russische kinderen door Amerikanen per wet verbieden.

President Poetin toonde vandaag begrip voor de wet. De wet, die wel wordt bekritiseerd door de ministers van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, is een vergelding voor de onlangs aangenomen Amerikaanse Magnitski-wet. Die wet voorziet in sancties tegen Russische ambtenaren die betrokken zouden zijn geweest bij het proces tegen en de dood in 2009 van advocaat Sergej Magnitski.

Afgelopen jaren adopteerden Amerikanen een afnemend aantal kinderen uit Rusland: in 2005 nog vierduizend, afgelopen jaar circa duizend. In hoog tempo nam het Russische parlement gisteren wetsteksten hiertegen aan. Ook andere landen kan adoptie worden ontzegd als zij sancties tegen Rusland uitvaardigen. Het wordt Russen met een Amerikaans paspoort verboden om te werken voor maatschappelijke organisaties. En ngo’s die geld uit de VS ontvangen, lopen het risico te worden gesloten.

Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken noemde de wet gisteren „niet correct” omdat deze zou ingaan tegen internationale verdragen over adoptie. President Poetin verklaarde vandaag in een persconferentie voor ruim duizend journalisten dat de Doema „een emotioneel maar adequaat antwoord” heeft geformuleerd op de Magnitski-wet die hij „een onvriendschappelijke daad” jegens Rusland noemde. Maar Poetin heeft nog niet beslist of hij de wet ook zal bekrachtigen. Hij zei de wetstekst zelf nog niet gezien te hebben.

Poetin viel op zijn persconferentie opnieuw uit naar de Amerikaanse kritiek op de Russische gevangenissen. „Ze hebben zelf genoeg problemen. Abu Ghraib, Guantanamo Bay. „Hoe vaak hebben ze niet beloofd Guantanamo te sluiten? De gevangenis is er nog steeds en de martelingen misschien ook wel”, zei hij.

De anti-adoptiewet is vernoemd naar Dima Jakovlev, een Russische peuter die stierf achterin in de auto die zijn Amerikaanse adoptieouders midden in de zon hadden geparkeerd. Lotgevallen van kinderen die niet goed terechtkwamen, zijn breed uitgemeten in de Russische pers. Woede was er in 2010 over een Amerikaanse moeder die een 7-jarige jongen zou hebben teruggestuurd naar Rusland omdat hij gedragsproblemen had.