Over de haag

Hij is terug op Facebook

Frans Timmermans is weer online. De minister van Buitenlandse Zaken stopte vorige maand zijn Facebook-pagina nadat deze was verworden tot een platform voor de fanatici in het Midden-Oostendebat. Via de pagina van Timmermans voerden zij hun eigen, verbale oorlog tegen elkaar. Timmermans heeft nu een zogeheten ‘fanpagina’ die in de praktijk betekent dat bezoekers die wangedrag vertonen kunnen worden geblokkeerd. „Reacties zijn zeer welkom, maar hou het fatsoenlijk”, schrijft de minister.

Gezellig hapje eten...

Het past bij zijn constitutionele rol als minister van Binnenlandse Zaken om ook de oppositiepartijen goed te horen, zei minister Ronald Plasterk gisteren trots in de Tweede Kamer. Vandaar misschien dat hij afgelopen weken alvast lunchafspraken en dinertjes met veel parlementariërs inplande, om kennis te maken. Etentjes? Een Tweede Kamerlid dat ‘maar’ een koffieafspraak had, maakt zich zorgen: „Zou Plasterk er A- en B-categorieën Kamerleden op nahouden?”

...of deksel op de neus

Iedere minister pakt de kennismaking met de nieuwe Tweede Kamer weer net even anders aan. Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie hield een kennismakingsborrel op haar ministerie, net als Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). En minister Opstelten van Justitie liet een „nogal dwingende” uitnodiging voor een afspraak via de Outlook-agenda versturen, vertelt een Kamerlid. „Tot twee keer toe. Terwijl ik denk: ik zie u wel in de Kamer!”

Geen toneelstukje meer

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) is dinsdag in stilte beëdigd. „Er is niet gekozen voor een openbare beëdiging”, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Tot nu toe zonder protest van de Kamer, die had afdwongen dat de beëdiging van het kabinet werd uitgezonden. Die moest over, vanwege gestuntel met het tijdstip van aanvang. Beatrix noemde die herhaling „een toneelstukje”. Was dat de reden om Dijksma achter gesloten deuren te houden? Daar kan de RVD niks over zeggen.