OM: niet te achterhalen wie info lekte over vrijlating Peter la S.

De Rijksrecherche heeft niet kunnen achterhalen wie er in het opsporingsapparaat informatie heeft gelekt over de vrijlating van Peter la S. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag vandaag bekendgemaakt.

La S. is de kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Hij kwam begin juni op vrije voeten. Nrc.next publiceerde deze vertrouwelijke informatie enkele dagen later, waarbij de krant zich baseerde op bronnen in opsporingskringen. De advocaat van La S., Richard Korver, deed aangifte van schending van het ambtsgeheim. Met het lekken kwam de veiligheid van La S. in het geding, vond hij. La S. is een nieuw bestaan begonnen op een onbekende plek, met hulp van justitie.

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rijksrecherche tevergeefs geprobeerd te achterhalen wie de opsporingsbronnen zouden kunnen zijn waarop de krant zich heeft gebaseerd. De recherche heeft diverse personen verhoord. Ook is in kaart gebracht wie op de hoogte was of had kunnen zijn van de datum van de vrijlating. Dit heeft “geen aanknopingspunten opgeleverd”, zegt het OM. De auteur van het bericht, NRC-verslaggever Marcel Haenen, heeft zich op zijn journalistieke recht op bronbescherming beroepen en niet met de rijksrecherche gesproken.

De Rijksrecherche deed eerder een onderzoek naar lekken over kroongetuige La S., na een aangifte van advocaat Korver. Het ging daarbij om het lekken van documenten over de deal tussen La S. en justitie. Toen stelde de recherche vast dat de lekkage niet bij justitie en politie zat. Onduidelijk is gebleven waar dan wel.

Tegen Peter la S. heeft het OM 8 jaar cel geëist, zoals tevoren afgesproken. La S. zou onder meer betrokken zijn bij de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman. De kroongetuige heeft tal van belastende verklaringen afgelegd tegen zijn medeverdachten in het liquidatieproces, in ruil voor een gehalveerde strafeis. De uitspraak van de zaak wordt eind januari verwacht.

    • een onzer redacteuren