Obama komt met strengere wapenwet

President Barack Obama komt volgende maand met voorstellen om de verkoop en het bezit van vuurwapens te reguleren. Vicepresident Joe Biden zal een werkgroep leiden die over een paar weken met concrete voorstellen komt.

„Deze keer moeten woorden tot daden leiden”, zeiden Obama en Biden gisteren op een persconferentie . Obama geeft daarmee vervolg aan zijn belofte afgelopen weekend dat hij zal werken aan strengere regels na de schietpartij in Newtown, Connecticut, waarbij twintig kinderen en zeven volwassenen omkwamen.

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, die daar een meerderheid hebben, zeiden gisteren dat ze niet voor strengere regels voor vuurwapens zijn. In de Senaat zal de Democraat Dianne Feinstein binnenkort een verbod indienen voor de verkoop van zware vuurwapens.

Obama spoorde het Congres gisteren aan dit voorstel aan te nemen. Verder wilde hij nog geen details geven over eigen maatregelen. Wel zei hij dat de aanpak van vuurwapens „een centraal thema” in zijn tweede termijn zal worden.

De president spoorde de Republikeinen in harde bewoordingen aan mee te denken over maatregelen. Hij wees op de leraren die waren omgekomen op Sandy Hook, en die geprobeerd hadden hun leerlingen te beschermen tegen schutter Adam Lanza. Als politici „maar een fractie moed van die leraren zouden tonen”, konden ze het geweld verminderen.

Obama deed nadrukkelijke pogingen ook voorstanders van vuurwapenbezit te overtuigen. Een peiling toonde gisteren aan dat 42 procent van de Amerikanen denkt dat een verbod op de verkoop van zware en semi-automatische vuurwapens geweld significant kan verminderen, 36 procent gelooft daar niet in.

De NRA, de machtige wapenlobby, moet volgens Obama „aan wat introspectie doen”. In Bidens commissie zullen ministeries en maatschappelijke organisaties zitten. Onduidelijk is of ook de NRA uitgenodigd wordt.