Nieuwe BlackBerry's ware test voor RIM

Succes voor de nieuwe lijn BlackBerry’s is cruciaal voor het Canadese technologiebedrijf Research in Motion.

Montreal. - Voor een onderneming die herhaaldelijk op sterven na dood is verklaard door financiële analisten, heeft het Canadese technologiebedrijf Research in Motion het afgelopen kwartaal de wind aardig in de zeilen gehad. De maker van de BlackBerry smartphone is erin geslaagd positieve verwachtingen te wekken voor de langverwachte nieuwe toestellen die begin volgend jaar op de markt worden gebracht – en die het bedrijf moeten redden van een ondergang.

Het aandeel van RIM is in de afgelopen drie maanden meer dan verdubbeld in waarde, van een dieptepunt van ongeveer 6 dollar in september tot een slotkoers gisteren van 13,63. Dat is nog altijd ver beneden de piek van zo’n 147 dollar in 2008, toen RIM ongeveer de helft van de wereldwijde markt voor smartphones beheerste. Maar niettemin heeft de recente opleving hoop gewekt onder investeerders dat de onderneming, die nu nog maar een marktaandeel heeft van 4,7 procent, kans maakt op een tweede leven.

RIM viel van zijn troon wegens scherpe concurrentie op de markt voor smartphones, met name van de iPhone van Apple en toestellen met het besturingssysteem Android van Google, zoals de Samsung Galaxy. Een langverwachte nieuwe lijn van BlackBerry’s, onder de naam BlackBerry 10 of BB10, moet het tij vanaf volgend jaar helpen keren.

Prototypes van de nieuwe toestellen zijn over het algemeen goed ontvangen door ontwikkelaars van apps en andere waarnemers.

Naar aanleiding van de positieve verwachtingen hebben diverse analisten hun beoordeling van RIM in de afgelopen periode naar boven bijgesteld.

De vraag is echter of RIM de wind in de zeilen kan vasthouden. Vandaag presenteert het bedrijf cijfers over het derde kwartaal – en de kans bestaat dat er een einde komt aan het goede nieuws. Analisten rekenen op een daling in omzet van 2,9 tot 2,7 miljard dollar ten opzichte van het vorige kwartaal, en een verlies van 190 miljoen. Ook loopt mogelijk het wereldwijde aantal gebruikers van BlackBerry voor het eerst terug. Drie maanden geleden verraste RIM met een lichte stijging van het aantal gebruikers, vooral met nieuwe klanten in opkomende markten als Indonesië, India en Nigeria.

Het is niet ongebruikelijk dat de omzet van een producent van smartphones daalt in de aanloop tot de lancering van nieuwe modellen. Klanten wachten de nieuwe toestellen af. De ware test voor RIM volgt begin volgend jaar: wordt de nieuwe lijn BlackBerry’s inderdaad het begin van een ommekeer bij de pionier van de smartphone, of zijn de verwachtingen van BB10 weinig meer dan valse hoop? Mogelijk dat RIM met BB10 zal stabiliseren, en een marktaandeel kan vasthouden van 5 tot 10 procent. Over één ding is bijna iedereen het eens: de nieuwe BlackBerry’s moeten een schot in de roos zijn, wil het bedrijf in zijn huidige vorm overleven.

    • Frank Kuin