Nieuw onderzoek naar Hillsborough definitief

Er komt een nieuw onderzoek naar de Hillsborough-ramp in 1989. In het stadion van Sheffield kwamen destijds 96 voetbalsupporters om het leven en raakten er honderden gewond toen tijdens een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forrest paniek uitbrak op de tribunes.

Het Britse gerechtshof heeft het oorspronkelijke vonnis gisteren vernietigd omdat het doortrokken is van „een geur van onrechtvaardigheid”. Procureur-generaal Dominic Grieve had zich tot het gerechtshof gewend om het oordeel „dood door ongeluk” van tafel te krijgen. Grieve besloot tot deze stap na publicatie van een rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie.

Uit deze studie bleek dat de slachtoffers geen hooligans waren en de ramp niet te wijten was aan het feit dat ze geen kaartjes hadden, of dat ze dronken waren of bewust te laat het stadion binnenkwamen om de wedstrijd te verstoren. De politie wilde doen geloven dat misdragingen van supporters de ramp hadden veroorzaakt.

Volgens het onderzoek hebben politie en reddingsdiensten grote fouten gemaakt. Sneller en adequater optreden had de levens van zeker 41 mensen kunnen redden. Bovendien zouden politiefunctionarissen hebben gerommeld met getuigenverklaringen in een poging de Liverpoolfans de schuld van de ramp te geven. (BBC)