Motie tegen Teeven na ontruimen asielkamp

De SP dient een motie van afkeuring in tegen staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Dat zei Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) gisteren na een debat over de tentenkampen met asielzoekers in Amsterdam en Den Haag, die recentelijk werden ontruimd.

Teeven wil uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan hun terugkeer niet opvangen. Gesthuizen vindt dat hij daarmee een motie negeert waarin de Kamer heeft uitgesproken dat er opvang moet komen voor asielzoekers die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. Volgens Teeven willen de asielzoekers in de tenten niet meewerken aan terugkeer, en slaat de motie dus niet op hen.

De motie van de SP krijgt geen meerderheid. Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV en CDA vindt dat Teeven de motie wel heeft uitgevoerd, zo bleek gisteren.

Gesthuizen en Teeven botsten hard. Teeven noemde Gesthuizen „emotioneel”, waarop zij zei dat ze gewoon aan het werk was. Gesthuizen zei dat voor iedereen duidelijk is dat de motie ervoor bedoeld is dat er geen mensen op straat zouden komen.

De veiligheid van Somalië kwam ook aan bod in het debat. Kamerlid Arib van regeringspartij PvdA zei dat Somalië bij Amnesty en Vluchtelingenwerk Nederland als „zeer onveilig” te boek staat. Daardoor zouden asielzoekers uit dat land wellicht niet terugkunnen. Teeven oordeelde deze week op basis van ambtsberichten van Buitenlandse Zaken dat terugkeer naar Somalië wel mogelijk is. „Het is er niet meer categorisch onveilig”, zei hij. Wel wordt volgens hem nog per persoon gekeken of het veilig is terug te gaan.

PVV-Kamerlid Fritsma zei dat Teeven snel moest beginnen met het terugsturen naar Somalië.