'Mijn voorspellend vermogen is klein'

Jeroen Pauw spreekt voor de vijfde keer met gasten die hij vijf jaar eerder ook heeft gesproken. Een blik op de toekomst uit het verleden. Over het heden.

Zes mannen spreekt Jeroen Pauw dit seizoen in het NTR-programma 5 jaar later, waarin hij terugblikt op de afgelopen vijf jaar aan de hand van een eerder gehouden interview met voorspellingen van de gast. Vanavond is de eerste uitzending, met Freek de Jonge.

Geen vrouwen.

Waren ze soms op? Nee, zegt Pauw. „Maar – en dit is de story of my life – ik heb blijkbaar verkeerd gegokt met de vrouwen.”

Voor een reeks van zes uitzendingen hield hij vijf jaar terug niet zes, maar veertien gesprekken van ongeveer een uur. Niet al die gasten worden teruggevraagd. Soms kunnen ze niet – zoals een vrouwelijke gast die dit jaar in het buitenland zat. „Dan heb je pech, en gaat het over.” Tweemaal stierf een geïnterviewde voor de vijf jaar waren verstreken. En soms zijn ze niet interessant genoeg meer voor een uitzending, zoals de meeste vrouwen die hij vijf jaar geleden sprak. „Het criterium is dat je ze nog steeds kent en benieuwd naar ze bent. Het is een programma op Nederland 1, dus een groot publiek moet die nieuwsgierigheid delen.” Wie er zijn afgevallen, wil Pauw niet zeggen. „Dat zou onaardig zijn.”

Het programma is nu vijf jaar op televisie, en leidde tot nu toe tot vriendelijke conversaties – zoals met minister Henk Kamp, die opvallend veel voorspellingen goed had – en tot harde, ongemakkelijke gesprekken – zoals met tv-producent Reinout Oerlemans, die verklaarde „bang” van Jeroen Pauw te zijn.

Wat is het doel: een duel of een goed gesprek?

„Geen van beide. Het moet een gesprek zijn dat terugblikt met de gast, in eerste instantie in volledige openheid. Ik probeer wel een zekere mate van spanning te creëren, al aan het begin van het gesprek. De gast moet niet denken: we babbelen dit uur wel vol. Dus haal ik er bij Freek de Jonge ook beelden bij van de minder leuke momenten. Door bepaalde publieke ruzies is men Freek in de afgelopen vijf jaar een zure man gaan vinden. Daar wil ik het dan ook over hebben.”

De gesprekken lijken vooral scherp te worden wanneer u er tv-fragmenten bij haalt. U zou ook een programma kunnen maken op basis van die fragmenten, zonder het voorgesprek.

„Dat zou kunnen. De vorm werkt bij de ene gast beter dan bij de andere. Bij Matthijs van Nieuwkerk bleek bijvoorbeeld dat hij alle politieke voorspellingen van vijf jaar terug fout had. Dan kan ik met hem praten over de vraag of hij minder betrokken is bij de politiek dan bij culturele onderwerpen.”

Zou 10 jaar later niet een beter format zijn? Bij veel gasten verandert er weinig in vijf jaar.

„Dat is niet waar. Matthijs maakt inderdaad nog hetzelfde programma, maar Hero Brinkman dacht fractieleider te zijn van de PVV, en nu staat hij aan de zijlijn. Wanneer we tien jaar zouden nemen, zouden er nog veel meer mensen afvallen. Ik denk niet dat Brinkman er dan nog in zou zitten.

„Het is wel zo dat er bij politici in vijf jaar meer veranderd is dan bij presentatoren. Politici zijn sowieso leukere gasten, omdat ze een grotere verantwoordelijkheid dragen en je ze daarop kunt aanspreken.”

Waar bent u zelf over vijf jaar?

„Ik weet niet of ik dan nog Pauw & Witteman presenteer. We zien wel. Mijn voorspellend vermogen is niet per se heel groot. Het hangt ook van Paul af.”

Er wordt ook gejaagd op het tijdslot van Pauw & Witteman: de late avond op Nederland 1.

„Ja, er wordt gejaagd, maar nog niet geschoten. We zitten nog goed in het zadel. Onze opdrachtgever, de VARA, is tevreden, de kijkcijfers zijn nog goed. De kans is groter dat we uit onszelf stoppen dan dat we moeten stoppen.”

Wilt u dan presenteren of produceren?

„Ik zou vooral meer in het buitenland willen zijn, dat mis ik erg. Waarom ben ik hier? denk ik vaak. De afgelopen jaren heb ik reportages in Japan, Haïti en Afghanistan gemaakt, dat zou ik meer willen doen. Niet altijd achter de hypes van het nieuws van die dag aan. Niet meer dat hijgerige.”

Wat u nu doet is te hijgerig?

„We hebben bij Pauw & Witteman inderdaad veel hypes. De gekte om een bultrug, het klappen van het Catshuis. Als je dat door de zeef van 5 jaar later haalt, blijft er weinig plakken. Het is niet wezenlijk.”

Dat klinkt alsof u niet meer zo blij bent.

„Als ik er middenin zit is er niets leukers dan dat snelle nieuws. Maar als je op vakantie bent, kijk je er anders naar. In de toekomst wil ik meer met afstand naar het nieuws kunnen kijken.”

Vijf jaar laterNederland 1, 22.50-23.45 uur

    • Janna Laeven