Michelle Martin naar kapper in Knokke

Michelle Martin, medeplichtige en ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, is vorige week naar de kapper geweest in de Belgische badplaats Knokke. Dat mag. Martin, die al ruim drie maanden op vrije voeten is en in een klooster in Wallonië woont, mag van de rechter niet in de provincies Luik en Luxemburg komen en ze mag geen contact opnemen met nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux. Maar de Belgische kust is geen verboden terrein in de voorwaarden die de rechter aan haar vervroegde vrijlating stelde. Toch reageert de burgemeester van de gemeente Knokke-Heist, Leopold Lippens, woedend. Martin, zei hij gisteren, moest maar in de kloostertuin van de Clarissen rondwandelen en over haar gruweldaden nadenken. Op de zeedijk van Knokke had ze ouders van slachtoffers kunnen tegenkomen. De burgemeester wil niet dat ze er nog eens komt.

Martin was met een begeleidster van Justitie naar Knokke gegaan, de afspraak bij de kapper zou zijn gemaakt op naam van de begeleidster en pas later was in de kapsalon doorgedrongen wie hun klant was. Martin ging in Knokke ook winkelen.

Martins advocaat is nu boos op de burgemeester. In de krant De Standaard zegt hij: „Wat is het volgende? Gaat hij een bordje zetten aan de ingang van zijn gemeente met ‘Verboden voor vreemdelingen’, zoals vroeger in de cowboydorpen in het Wilde Westen?”

Ook in krantencommentaren was er verontwaardiging over de uitspraken van Lippens, omdat hij daarmee het vertrouwen van burgers in de rechtsstaat onderuit haalt.