Mensen met beste gen moeten nog worden gemaakt

DNA-model van het Beijing Genomics Institute uit ‘DNA Dreams’.
DNA-model van het Beijing Genomics Institute uit ‘DNA Dreams’.

Holland Doc: DNA Dreams Ned. 2, 22.55 - 00.00 uur

Het Beijing Genomics Institute (BGI) droomt groot. De directeur van het Chinese onderzoeksinstituut spreekt in de documentaire DNA Dreams de hoop uit om van ieder mens het DNA in kaart brengen. Hij is maar vast begonnen: binnenkort hebben de onderzoekers het DNA van 250 families, 5000 tweelingen en één miljoen Chinezen uitgelezen.

Documentairemaker Bregtje van der Haak geeft een prachtige, surreële inkijk in het grootste genetische onderzoeksinstituut. De onderzoekers blijken vaak piepjong, zoals de 17-jarige Bowen Zhao. De hoogbegaafde jongen stuurt een klein team aan dat naar intelligentiegenen zoekt. Ook Lin Lin, hoofd van de kloonafleiding, is pas 24. We zien haar als ze een Deense geneticus rondleidt en blijft staan voor een raam: aan de andere kant van het venster ligt een zeug op de operatietafel. In haar baarmoeder wordt een genetisch gemodificeerd embryo geïmplanteerd.

Van der Haak is getuige van eerlijke, soms ongemakkelijke gesprekken tussen de jonge genenjagers. Embryo’s van tevoren selecteren op intelligentie? Waarom niet? „De beste mensen zijn nog niet gemaakt”, constateert een natuurkundige droogjes. Niet alle dromen in bij het BGI zijn zo groots. De psychologe Rui Yang neemt IQ-tests af bij hoogbegaafde kinderen. Ze heeft net haar Bachelor in de VS gehaald en nu al een topbaan. Toch wil ze terug, iets wat haar ouders haar niet in dank afnemen.